tanden
Wat als tanden zichzelf konden genezen?
Wereldwijd loopt één op de vier kinderen tijdens het opgroeien een ernstig letsel aan het gebit op. Wat als zo'n beschadigde tand zichzelf zou kunnen genezen? Dat is waar Una Ivkovic (KU Leuven - FWO) haar tanden in zet. Zij werkt aan een hydrogel die stamcellen naar de wonde leidt om nieuw tandweefsel aan te maken en de beschadigde tand te herstellen.
Hoe kreeg de sabeltandtijger zijn sabeltand?
Katachtigen met sabeltanden lijken meer op onze huiskatten dan gedacht. Dat blijkt uit Luiks onderzoek dat de evolutionaire geschiedenis van de sabeltand in kaart bracht.
Kauwgom uit oertijd verraadt slechte mondhygiëne
Stukjes berkenteer van tienduizend jaar oud bevatten nog DNA van bacteriën die bij mensen tandbederf en tandvleesontsteking veroorzaken.
Moeders kunnen schimmel die tot cariës leidt overdragen aan pasgeboren kinderen
Zwangere vrouwen met veel tandplak lopen acht keer meer risico om Candida albicans, een schimmel die betrokken is bij tandbederf, over te dragen aan hun baby’s dan vrouwen met een goede mondgezondheid.
Wat gebeurt er in je mond als je je tanden poetst?
Onze mond zit vol bacteriën, maar meestal hebben we daar geen last van. Waarom loopt het soms toch mis? Microbioloog Wannes Van Holm vertelt je alles over de microscopische vriendjes in je mond (en waarom je je tanden moet poetsen).
Wat fossiele tanden ons vertellen over de ontwikkeling van het menselijk brein
De zwangerschap is een onderdeel van de levenscyclus die geen duidelijke fossiele sporen nalaat. Dankzij fossiele tanden kunnen we toch meer leren over hoe die cruciale periode verliep bij onze voorouders. Dat vertelt ook iets over de prenatale ontwikkeling van het menselijk brein doorheen miljoenen jaren van evolutie.
Wordt jouw volgende tandprothese geprint in 3D?
3D-print je tandarts binnenkort een tandprothese op maat terwijl jij in de wachtzaal zit? Mijn doctoraatsonderzoek bewijst dat het mogelijk is om keramieken tandprotheses te 3D-printen die sterk genoeg zijn om kauwkrachten te overleven.
Hoe schimmels en bacteriën een ‘superorganisme’ in je mond vormen
Microben die gaatjes veroorzaken, kunnen zich aan elkaar verankeren en zo over je tanden 'kruipen'.
Nachtelijk tandenknarsen kan de kaakgewrichten beschadigen
Ongeveer 15 procent van de bevolking knarst met de tanden tijdens het slapen. Kan dat leiden tot problemen?