marie curie
Complexe interacties tussen bacteriesoorten maken biofilms hardnekkig
‘Sleutelbacteriën’ versnellen de vorming van een biofilm en de groei van andere bacteriën. Zo vormen ze een hoeksteen die het complexe web van bacteriën in een biofilm in stand houdt. Dat nieuwe inzicht, het resultaat van een Marie Skłodowska-Curie fellowship, kan bijdragen aan de beheersing en preventie van biofilms in de zuivelindustrie.
Kankerexperte Tessa Kerre over heldinnen Marie Curie en Jane Davis
Hematoloog Tessa Kerre (UZ Gent) heeft twee wetenschapsheldinnen: Marie Curie, de grootste aller tijden, en Jane Davis, die aantoont dat lezen helend werkt. Ze vertelt in onze podcast over beide vrouwen, maar ook over haar eigen onderzoek naar immunotherapie, een veelbelovende, nieuwe kankerbehandeling.
De gouden jaren van de Solvay-conferenties
De eerste Solvay-conferentie staat bekend als de openbaring van de formidabelste revolutie in de fysica sinds Galilei en Newton. Ook na die legendarische editie in 1911 bleven de conferenties de koers van de moderne natuurkunde markeren.
15 wiskundige eigenaardigheden om 150 jaar Marie Curie te vieren
Wiskunde is overal. Ook in de verjaardag van de enige persoon die twee Nobelprijzen in twee verschillende wetenschapsgebieden won.
Marie Curie aan het front in de Westhoek
Marie Curie was een idealiste. Tijdens de Eerste Wereldoorlog trok ze Frankrijk rond als de eerste ‘radiologie-arts zonder grenzen’. Veel minder bekend is hoe ze een derde van haar missies aan het front in West-Vlaanderen uitvoerde.