homoseksualiteit
‘Als de wetenschap bewijst dat gender geen ideologie maar een realiteit is, moet je dat communiceren’
Als student had Piet Hoebeke een heel eigen studiemethode. Hij las zijn cursus en legde de materie uit aan een denkbeeldig publiek. Die techniek gebruikt hij nu ook in zijn lezingen en debatten. ‘De grootste uitdaging voor een wetenschapscommunicator bestaat erin de feiten zo uit te leggen dat iedereen het begrijpt’, vertelt hij. Het leverde hem de Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie op.
‘Het is een mythe dat mannen van nature een sterkere seksdrift hebben dan vrouwen’
In zijn nieuwe boek maakt Frans de Waal een driehoeksvergelijking tussen mensen, bonobo’s en chimpansees, onze naaste verwanten. Hij focust daarbij op verschillen in sekse en gender. ‘Bij 450 diersoorten is homoseksuele seks gedocumenteerd. Geen enkel dier vraagt zich af of dat wel past in hun samenleving.’
Mag ik nog trots zijn?
Trots op je Afrikaanse roots? Goed zo! Maar trots zijn op je witte huidskleur doet wenkbrauwen fronsen. Waarom lokt dezelfde emotie zo’n uiteenlopende reacties uit? Filosofisch onderzoek vindt het antwoord in het doel van trots: ben ik meer dan jij of ben ik even veel?
Diversiteit: verrijkend of beangstigend?
Diversiteit maakt veel mensen gelukkiger: we kunnen openlijk onszelf zijn. Tegelijk is al die diversiteit verwarrend, en voor sommigen ook beangstigend. De vraag van één miljoen: hoe neem je de angst en onzekerheid serieus zonder de maatschappij te verscheuren?
Wat zijn de oorzaken van homoseksualiteit?
Een grote studie vindt vijf DNA-variaties die samen lijken te gaan met homoseksualiteit. In hoeverre is homoseksualiteit eigenlijk genetisch bepaald? En zijn er andere aanleidingen voor homoseksueel gedrag?
Lesbisch in de middeleeuwen? Tamelijk veilig behalve hier
Nergens in laatmiddeleeuws Europa werden lesbische vrouwen zo vaak bestraft als in Vlaanderen. Dat komt paradoxaal genoeg omdat Vlaamse vrouwen meer vrijheid genoten dan gebruikelijk in de middeleeuwen.
Kunnen dieren homoseksueel zijn?
Stel je deze vraag op het internet, dan kom je allerlei anekdotisch bewijs tegen. Parende vrouwtjesleeuwen, homoseksuele flamingo’s … Maar wat zegt de wetenschap?
Podcast - Mijn buurman is een sodomiet
Sodomieten, zoals homoseksuelen destijds werden genoemd, belandden in de vroegmoderne tijd genadeloos op de brandstapel. En je kon maar beter je reputatie verzorgen, want een beschuldiging door een buur die nog een eitje met jou te pellen had volstond om je oog in oog te brengen met de beul.
Geschiedenis van het onderzoek naar homoseksualiteit
Het is Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. Journalisten Geert De Vriese en Frank Van Laeken blikken terug op ruim vijftig jaar research rond verklaringen voor homoseksualiteit. Een onderzoeksgebied dat anno 2018 nog altijd gevoelig ligt.