schoolcontext
Snel van start: vroege aanwijzingen van cognitieve begaafdheid bij kleuters
Om gepast in te spelen op de leerbehoeftes van cognitief begaafde kinderen, is het belangrijk al vroeg inzicht te krijgen in hun cognitief potentieel. Maar wat zijn de eerste tekenen van cognitieve begaafdheid? In deze blog lees je er meer over.
Wat zijn de lievelingsvakken van Vlaamse leerlingen – en waarom?
Lichamelijke Opvoeding, wiskunde, wetenschappen, en Engels: dit zijn volgens het TALENT-onderzoek de vier populairste vakken bij Vlaamse leerlingen. Maar wat ligt aan de grondslag van deze persoonlijke voorkeuren? In dit blogbericht stellen we een selectie van de resultaten van het TALENT-onderzoek aan u voor.
Relaties bouwen met leerlingen: hoe competent voelen leraren-in-opleiding zich?
De relatie tussen leerkracht en leerling is zowel van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de leerling, als voor het welbevinden van de leerkracht. Er wordt van leerkrachten dan ook verwacht dat ze met hun klas en met alle individuele leerlingen een warme band opbouwen. Maar hoe competent voelen leerkrachten zich in het bouwen van positieve leerkracht-leerlingrelaties? Via een vragenlijstonderzoek in de educatieve bacheloropleidingen probeerden we een antwoord op deze vraag te formuleren.
Let’s talk about it… Praten over emotionele gebeurtenissen op school
Lesgeven aan kinderen met emotionele en gedragsproblemen is niet eenvoudig. Onvoorziene omstandigheden kunnen intense emoties opwekken bij deze kinderen. Kinderen met emotionele en gedragsproblemen kunnen hun emoties niet altijd goed verwoorden en overzien vaak niet de consequenties van hun gedrag. Dat kan gemakkelijk leiden tot driftbuien, agressie of conflicten. Hoe kunnen leerkrachten deze kinderen helpen om zelfinzicht te krijgen? Hoe kunnen leerkrachten kinderen helpen om grip te krijgen op de eigen emoties?
Wat leerlingen denken over reacties van leerkrachten op pesten: er was eens…
Pesten blijft een veelvoorkomend probleem op Vlaamse scholen en is gerelateerd aan diverse negatieve uitkomsten, vooral voor leerlingen die gepest worden. Hoe kunnen leerkrachten het pestgedrag terugdringen?
Hoe staat het met pesten op Vlaamse lagere scholen? Resultaten uit de Teachers4Victims studie
Om inzicht te krijgen in pestprocessen op school en na te gaan hoe leerkrachten pesten op school kunnen helpen voorkomen en verminderen, voerde ons onderzoeksteam tijdens het schooljaar 2018-2019 de Teachers4Victims studie uit. In deze blog stellen we graag enkele beschrijvende bevindingen uit onze studie aan u voor.
Terug naar school, van thuis uit: focus op interactie
De belangrijkste factor voor het succes van afstandsonderwijs is wellicht interactie. Interactie met de leerkracht én met medeleerlingen! Hoe kan je als leerkracht voldoende interactiemogelijkheden voorzien als niet alle leerlingen op school zijn?
Wat je kunt doen om pesten tegen te gaan
Op dit moment loopt de Vlaamse Week tegen Pesten. Aan de hand van (het beperkte aanbod van) studies, heb ik in deze blog opgesomd hoe je als leerkracht of ouder het best kan omgaan met pesten.