vleermuizen
Zo complex is dierenvriendschap: ‘De sterkte van sociale verbanden bepaalt wie wat krijgt’
Samenwerking en wederzijdse hulp zijn heel gewoon onder dieren die in groepen leven. Ze vormen de basis voor sociale verbanden. Maar hoe zitten die precies in elkaar? Een nieuw model brengt de complexiteit in kaart.
Verdedigingsmechanisme van dove motten kan inspiratiebron zijn voor ingenieurs
Al 65 miljoen jaar lang moeten motten zichzelf beschermen tegen vleermuizen. Daarvoor gebruiken de nachtvlinders verschillende verdedigingsstrategieën. Die van de stippelmot kan een bron van inspiratie zijn voor nieuwe technologieën.
Vleermuizen ontwikkelden de gave van het snoepen zonder gevolgen
De Jamaicavruchtenvampier, een vleermuizensoort, eet elke dag tot twee keer zijn lichaamsgewicht aan suikerhoudend fruit. Toch ontwikkelen de dieren geen diabetes, obesitas of kanker. Leiden vleermuizen ons naar een wapen tegen diabetes?
Deze vleermuis gebruikt zijn reuzenpenis als extra arm
De penis van de laatvlieger is zo groot dat de vleermuizenmannetjes de vrouwtjes niet kunnen penetreren. Dat is een uniek fenomeen onder zoogdieren.
Waarom vleermuizen zelden kanker krijgen
Vleermuizen zijn goed bestand tegen virussen en krijgen ook nog eens zelden kanker. Hoe kan dat?
Waarom zeg je beter niet dat iemand je beste vriend is?
Hoe beïnvloeden sociale media vriendschappen? Hebben we in de toekomst een robot als vriend? En maken vleermuizen ook vrienden? Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein, bespreekt die prangende vragen in deze aflevering van Educated Idiots.
Ook bij vleermuizen vinden hangjongeren uiteindelijk hun weg
Jonge vleermuizen leren navigeren terwijl ze zich vastklampen aan hun moeder.
Ontdek de wildernis in je huis
In elk huis houden zich honderden fascinerende wezens op. Velen van hen blijven voor het grootste deel van de tijd aan het menselijke oog onttrokken. Tijd om daar verandering in te brengen.
Vampier vaccineert vampier
Hoe houden we ziektes die van dier op mens overspringen onder de knoet? Wetenschappers werken aan vaccins die dieren aan elkaar kunnen doorgeven. Zo zouden we ziekte-uitbraken kunnen voorkomen.