vervuiling
AI is het nieuwe plastic
Generatieve AI is net als plastic een veelzijdige bron van innovatie, die zich leent tot een ongekend scala aan toepassingen. Maar ook AI-critici zullen driftig knikken: AI dringt stilaan overal door. En ook die impact blijft grotendeels verborgen.
Hoe verwijder je microverontreinigingen uit afvalwater?
Afvalwater uit een fabriek, ziet er, dankzij afvalwaterzuivering vaak heel proper uit, maar toch kan het nog heel wat sporen van geneesmiddelen, pesticiden of schoonmaakmiddelen bevatten. Sara Feijoo Moreira (KU Leuven) en haar collega's ontwikkelden een methode die gebruik maakt van elektrochemie om deze microverontreinigingen volledig uit afvalwater te verwijderen.
Burgers speuren met drones naar zwerfafval langs de Schelde
Met een nieuw project schakelen Vlaamse organisaties burgers in om zwerfafval langs de Schelde in kaart te brengen. Deelnemers maken dronebeelden van de oevers en sturen die door, waarna onderzoekers probleemzones aanduiden en gerichte opruimacties opzetten. ‘Zelfs sigarettenpeuken zijn goed zichtbaar op de foto’s.’
Corona-afval eist groeiend aantal slachtoffers bij dieren
Sinds de coronapandemie zijn mondkapjes op korte tijd gemeengoed geworden. Een deel belandt na gebruik in de natuur, waar dieren erin verstrengeld raken. Auke-Florian Hiemstra speurt stad en land af naar dieren met corona-afval en ander plastic. Dat levert opmerkelijke taferelen op.
Wie maakt een eind aan de plasticproblematiek?
De plasticproductie blijft stijgen en daarmee groeit ook de afvalberg aan. Een vergassingsinstallatie die plastic afval omzet naar onder meer groene brandstof biedt een mogelijke oplossing.
De verre reis van een plastic fles
Een nieuwe studie en een nieuw onderzoeksinstrument tonen hoe plastic in zeeën en oceanen belandt, en hoe ver het hiervoor kan reizen. Spoiler alert: héél ver.
Milieunormen vertellen een gevaarlijk sprookje
‘Veilige’ hoeveelheden van stoffen zoals cadmium en lood in ons water bepalen we in het laboratorium. Dat is problematisch, want het leven van organismen wordt er te rooskleurig voorgesteld.
Intelligente plasticvanger op de Schelde
Camera’s op de brug van Temse detecteren drijvend afval, en een zelfvarend bootje leidt het vervolgens naar een trechter.
Intelligente filters om metalen uit water te vangen
Wist je dat er kleine fracties metalen zitten in het water dat we drinken en in de lucht die we inademen? Om de inname van schadelijke dosissen te voorkomen werkt Reinhart Van Poucke (UGent) aan filters om metaaldeeltjes uit lucht, water en bodem vangen.