fotonica
Fotonica: straalt er binnenkort ook licht in jouw computer?
Ken je dat ‘hoedje’ dat een verpleger op je wijsvinger steekt in het ziekenhuis? In luttele seconden vertelt het je wat je zuurstofniveau is van je bloed, informatie die je leven kan redden. Het lijkt wel magie, maar het is simpelweg fotonica.
Hoe vlieg je binnenkort ecologischer naar Spanje?
Wat nu als je een vliegtuig uit veel lichter materiaal kan bouwen, waardoor het dus minder brandstof nodig heeft? Dat materiaal bestaat! Maar... het kan helaas niet zo goed tegen een stootje. Dr. ir. Sidney Goossens, ingenieur fotonica aan de VUB vertelt in zijn college hoe hij dat wilt oplossen.
Onderhuidse chip moet diabetesprik vervangen
De medische wereld heeft het licht gezien. Als het aan de wetenschappers van de onderzoeksgroep siliciumfotonica van UGent en imec ligt toch. Chips die werken op licht zullen de toekomst van de medische analyse mee bepalen, te beginnen bij het monitoren van diabetes. Ingenieur Roel Baets legt uit waarom.
‘Fotonenchip’ rekent ultrasnel
Computerchips kunnen een pak sneller worden gemaakt als de signaaltransmissie gedeeltelijk zou gebeuren met licht.
Koekjes bakken met zonne-energie? Kan dat wel?
Om koekjes te bakken is naast bloem en water ook energie onmisbaar. Stel je voor dat je geen elektriciteit hebt... zouden we een zonne-oven kunnen bouwen voor onze koekenbak?
Geen kleurstof, toch kleur
Met fotonische kristallen kunnen lichtgolven worden gemanipuleerd. Vlinders maken ze van nature. Maar de kunstmatige productie ervan is moeilijk en duur.
Gezonde frietjes dankzij... lasers!
Lasertechnologie heeft iedereen al wel eens gezien, in bijvoorbeeld sciencefictionfilms, op muziekfestivals, bij DVD-spelers,… Wij onderzoeken hoe we deze lasers kunnen gebruiken om gevaarlijke, kankerverwekkende stoffen in ons voedsel op te sporen.
Veilig voedsel, dankzij licht
Met lichttechnologie vond Lien Smeesters een manier om kankerverwekkende stoffen in ons voedsel op te sporen.