moleculaire biologie
Hoe planten écht groeien
Planten zijn snelle groeiers, maar hoe platen zo'n snelle groei precies verwezenlijken, begrijpen we nog steeds niet. Om dat uit te dokteren zoomt bioloog Sébastjen Schoenaers (UAntwerpen) tot op moleculair niveau in op planten. Die kennis kan ons helpen om planten beter te verbouwen.
Hoe de samenstelling van je fruitschaal het rijpingsproces beïnvloedt
Alom frustratie als je fruitmand van de éne op de andere dag verandert in een onaantrekkelijke hoop overrijpe vruchten! Had je dit kunnen voorkomen? Misschien wel, als je de schuldige vroeger gevonden had! Alles draait om het gas 'ethyleen'.
Melanoomcellen en hun zelfkannibalistische instincten
Melanoomcellen hebben een vreemd, maar effectief verdedigingsmechanisme, autofagie genaamd: ze kunnen overleven door delen van zichzelf op te eten. Monica Vara Perez (KU Leuven) probeert dit zelfkannibalisme te doorgronden om dit type huidkanker te helpen verslaan.
Is de cel een machine?
In de laatste vijftig jaar heeft er zich een enorme kennis opgestapeld over hoe cellen werken. Dit heeft volgens sommigen niet geleid tot een dieper theoretisch begrip van wat een cel is. Waarom? Een mogelijke verklaring is dat cellen complex zijn en dat het tijd vergt. Er is ook een andere optie, dat van een verkeerd interpretatiekader, namelijk de cel als machine.
De wispelturigheid van de natuur
De geschiedenis van de biologie zit vol van uitzonderingen die de meest elegante principes van de biologen schenden. Hedendaagse biologen hopen echter de universele principes achter het leven te vinden.