landschap
Zo ontstonden de Lage Landen
In de tiende en de elfde eeuw, zeg maar het ‘midden van de middeleeuwen’, kreeg het landschap van het huidige Nederland vorm. In een fraaie expo in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden wordt het weinig bekende verhaal van die periode verteld. Het verhaal over de landschapstransformatie gaat voor een deel ook op voor Vlaanderen.
Katvisgenen vertellen hoe Afrikaans landschap evolueerde
Onderzoekers zijn erin geslaagd om historische veranderingen in het Afrikaanse landschap te reconstrueren aan de hand van de evolutionaire geschiedenis van de Afrikaanse meerval.
Pourbus Troubadour (7) - Van Pourbus tot Don Quichote
In het merendeel van de blogs bewierook ik de unieke landschapsgeschiedenis van de Zwinstreek. Maar Pourbus Troubadour staat of valt met zijn gastgezinnen. Dit laatste couplet is een lofdicht op hun gastvrijheid.
Pourbus Troubadour (6) - Verdronken & verzopen
In het tweede deel van deze tocht beland ik in het deel van de Zwinstreek dat verdronk tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Erg toepasselijk zorgen de weergoden voor de constante aanvoer van frontzones.
Pourbus Troubadour (5) – Het Zeeuwse deel van de Zwinstreek
21 september 2019. Exact één jaar na mijn zevendaagse fietstocht doorheen de Zwinstreek trap ik Pourbus Troubadour opnieuw in gang. Het concept blijkt succesvol, dus ongewijzigd: Fietsn & verteln, deze keer langs Zeeuwse wegen.
Pourbus Troubadour (4) - Over verdonkerde wegen, langs verzande voorhavens
Het einde van mijn tocht komt in zicht. Brugge ligt op slechts 20km afstand, maar mijn route over Pourbus’ kaart toont nog leegtes. De laatste twee dagen wil ik nog enkele oude havenplaatsen bezoeken, het Oud Zwin verkennen en het mysterie rond een afgebrande hoeve onderzoeken.
Pourbus Troubadour (3) – Op twee wielen langs vier wielen
Na de jacht op Pourbus’ meet- en observatiepunten fiets ik met een stevige vaart naar de linkerbovenhoek van de kaart. Mijn gastheer van die avond woont 8 verdiepingen hoog in Blankenberge en naar het schijnt zijn de zonsondergangen met uitzicht op de polders adembenemend.
Pourbus Troubadour (2) - in het spoor van 16e-eeuwse cartografen
Maandag 24 september. Het stormachtige weekend heeft plaats gemaakt voor een blauwe hemel, stralende zon, een occasionele wolk en zuchtje wind. Op deze derde dag van mijn fietstocht kruip ik in het wiel van Bram Vannieuwenhuyze, bijzonder hoogleraar Historische Cartografie aan de Universiteit van Amsterdam, én begenadigd fietser.
Pourbus Troubadour (1): een gezwinde start
Zaterdag 22 september. Vandaag start ‘Pourbus Troubadour’, een queeste waarin ik veldwerk met wetenschapscommunicatie combineer. Aan de hand van Pieter Pourbus’ 16e-eeuwse kaart van het Brugse Vrije fiets ik een week langs de oudste wegen van de Zwinstreek. Op zoek naar restanten van het laatmiddeleeuwse landschap.