klimaatverandering
Zuiders bloed in Vlaamse bossen?
De leefomgeving van onze bossen verandert door de klimaatcrisis sneller dan de meeste planten zich kunnen aanpassen. Hierdoor dreigen bossen weg te kwijnen of zelfs te verdwijnen. Kunnen we het bos een handje helpen door meer zuiderse planten te introduceren en zo het bos klimaatadaptief te maken?
Warre Demuynck wint de Eos-prijs 2024
Bio-ingenieur Warre Demuynck (Universiteit Gent) is de winnaar van de Eos-prijs 2024. Zijn onderzoek toont aan dat boomsoorten in het Congobekken in Centraal-Afrika meer CO₂ opnemen uit de atmosfeer dan die in het Amazonewoud in Zuid-Amerika. Deze ontdekking zet vraagtekens bij de accuraatheid van huidige klimaatmodellen, die vaak geen onderscheid maken tussen regenwouden.
Vorig jaar beefde de aarde wereldwijd negen dagen lang. Wat was de oorzaak?
In september vorig jaar registreerde de seismologische dienst van de Koninklijke Sterrenwacht een vreemde trilling die negen dagen lang aanhield. Wat was de oorzaak van dat seismologische signaal?
Tijd voor klimaatrechtvaardigheid
Sympathiek uitgedragen of niet, de boodschap dat de uitstoot van broeikasgassen onverminderd naar omlaag moet, blijft urgent.
Hoe klimaatverandering de dagen langer maakt
Het smelten van de ijskappen op Groenland en Antarctica vertraagt de rotatiesnelheid van de aarde, waardoor de dag een beetje langer wordt. Gaan we daar iets van merken?
Tropische parasiet duikt op in Zuid-Europa: ‘Wees alert op deze symptomen’
Zwemmen in zoetwater in Zuid-Europa wordt riskanter door de opkomst van een tropische parasiet.
Klimaatverandering heeft een impact op ons bier
Zomer, zon en een koud biertje: de perfecte combinatie voor bierliefhebbers. Maar de klimaatverandering stelt brouwers voor uitdagingen. Het verandert het zetmeel, een belangrijk bestanddeel van de gerst. Daardoor krijg je uit eenzelfde hoeveelheid gerst minder alcohol en dus minder bier. Bio-ingenieur Charlotte De Schepper (KU Leuven) werkt aan strategieën om met die veranderende zetmeeleigenschappen om te gaan.
Wat kan je zelf doen tegen klimaatverandering?
Het klimaat verandert. Dat zijn wetenschappers intussen zeker. We moeten daarom actie ondernemen, en dat kunnen we ook als individu. Inge Jonckheere, ruimtevaartingenieur bij ESA en co-auteur van het laatste VN-klimaatrapport, legt in deze podcast uit hoe ons eigen gedrag een verschil kan maken.
Hoe ziet de Noordzee eruit in 2050? - Live op ZEEKERWETEN
Op het wetenschapsfestival ZEEKERWETEN sprak Ilse Boeren met oceanograaf Ruth Plets, marien geoloog Hans Pirlet en marien bioloog Jan Mees over de Noordzee.