Tegenwoordig kan iedereen in geen tijd zelf muziek componeren. Er bestaan applicaties die op basis van een enkele tekstaanwijzigingen nieuwe muziek genereren. Ook professionele muzikanten maken al een tijdje gebruik van artificiële intelligentie. Een vloek of een zegen voor de muziekwereld? In onze podcast vraagt Eos-redacteur Kim Verhaeghe het aan componist Mathias Coppens.
In deze aflevering kom je onder meer te weten …
- ... hoe AI de beleving van een concert kan versterken
- ... hoe applicaties werken die muziek maken op basis van jouw wensen
- ... dat AI-toepassingen de muzikale creativiteit niet hoeven te bedreigen, en zelfs kunnen verhogen
- ... waarom filmmuziek vaak een hoofdbreker is voor een componist (en hoe AI die pijn kan verlossen)
Gastspreker: componist Mathias Coppens
Mathias Coppens (1988) is componist en pianist. Hij componeert onder andere muziek voor films, theatergezelschappen, opera- en ballethuizen en muziekensembles. Hij componeerde ook ‘Minerals’, een stuk waarbij het publiek via een app en met behulp van artificiële intelligentie mee de uiteindelijke uitvoering kan sturen.
AI-muziek zelf beleven?
Antonio Vivaldi voltooide in 1723 zijn "De vier jaargetijden". De lente, zomer, herfst en winter klinken daarin zoals de componist de seizoenen aanvoelde in de vroege achttiende eeuw. Maar het klimaat verandert. Dat zette de Australische mediakunstenaar Tim Devine en componist Hugh Crosthwaite aan het denken: hoe zouden de seizoenen, en dus ook Vivaldi’s muziek, klinken in pakweg 2050? Op basis van data van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) en met behulp van kunstmatige intelligentie vertaalden ze het 300 jaar oude meesterwerk naar de mogelijke staat van onze planeet in 2050: The (Uncertain) Four Seasons.
Je kan de compositie, uitgevoerd door Symfonieorkest Vlaanderen, op 27 juni 2024 ervaren tijdens het festival STROOM. Meer info: https://www.festivalstroom.be/nl/event/the-uncertain-four-seasons