Artificiële intelligentie kan de grootte van een aardbeving nauwkeurig en in een fractie van een seconde inschatten.
In de afgelopen dertig jaar hebben aardbevingen en tsunami’s wereldwijd bijna een miljoen slachtoffers gemaakt. Overheden gebruiken waarschuwingssystemen om de bevolking in te lichten. Met de huidige systemen kunnen ze burgers enkele tientallen minuten op voorhand waarschuwen voor een tsunami. Maar voor aardbevingen gaat het over slechts enkele seconden voor de beving.
Een internationaal onderzoeksteam trachtte dat te verbeteren. Het maakte daarvoor gebruik van zogeheten prompte elastograviteitssignalen (PEGS). Dat zijn verstoringen van de zwaartekracht die worden opgewekt door de beweging van een grote massa gesteenten tijdens een aardbeving. Ze planten zich voort met de snelheid van het licht. Zo verspreiden ze informatie over de beving veel sneller dan seismische golven. Je kan het vergelijken met bliksem en donder tijdens een onweer: de bliksem komt veel eerder.
Illustratie van het algoritme dat de magnitude van grote aardbevingen inschat met zwaartekrachtsignalen (PEGS). Die reizen met de snelheid van het licht, dus veel sneller dan de seismische P- en S-golven.
PEGS zijn in principe dus supersnelle waarschuwingssystemen, maar ze hebben maar een heel zwakke amplitude. De onderzoekers overwonnen dat probleem met een AI-algoritme. Ze schatten de magnitude van grote aardbevingen nauwkeurig in met PEGS, seconden nadat de aardbeving begon, en konden ze volgen terwijl de aardbeving toenam. Het resultaat overtrof de bestaande waarschuwingsmethodes.
‘We testten dit algoritme in Japan, en het bleek in staat om de magnitude van de aardbeving in Fukushima sneller en nauwkeuriger in te schatten dan eender welk bestaand systeem’, aldus geofysicus Andrea Licciardi, hoofdauteur van de studie.
Bron: Université Côte d’Azur, Nice, Frankrijk