Augmented reality helpt Nederlandse politie

De politie in Nederland krijgt er een virtueel paar ogen bij.

Politieleden zijn doorgaans veel eerder aanwezig op een plaats delict dan forensisch onderzoekers en andere experts. Dat is goed, want er kunnen nog gevaren zijn. Wanneer de verdachte zich in de omgeving schuilhoudt, is het aan de politie om de buurt te beveiligen. In andere gevallen zijn experts de meer aangewezen bevoegdheden. Denk aan chemisch specialisten na een ongeval in een chemiebedrijf. Wanneer die niet onmiddellijk ter plaatse kunnen zijn, kan augmented reality (AR) hulp bieden.

Die technologie legt een digitale laag informatie bovenop de ‘echte’ wereld. Zo kunnen technici instructies zien van de machine die ze moeten herstellen, of kunnen piloten statusupdates van het controlecenter bekijken zonder van het venster te moeten wegkijken. Er bestaan speciale AR-toestellen, zoals de HoloLens van Microsoft of Google Glass. Maar een smartphone kan evengoed dienst doen.

Meer ogen, minder lichamen

Binnenkort kan de technologie toepassing vinden in het Nederlandse politiekorps. Samen met AR-bedrijf Twnkls ontwikkelde een onderzoeksteam van de Technische Universiteit in Delft een AR-systeem speciaal voor politioneel gebruik.

Het systeem werkt in drie stappen. Wanneer een politielid op de plaats delict aankomt, zal een cameraatje aan zijn vest videobeelden van de omgeving streamen. Aan de andere kant van het videokanaal krijgen experts die beelden onmiddellijk te zien. Zij kunnen dan de plaats delict vanop afstand analyseren. Kijkt het politielid vervolgens met een AR-toestel naar zijn omgeving, dan ziet hij een toegevoegde laag waarop de expert schetsen, pijltjes en andere symbolen aanbrengt. Op die manier kan de politie veel efficiënter objecten selecteren voor verder onderzoek in het lab zonder daarbij belangrijke aanwijzingen te missen. De plaats delict krijgt een extra paar ogen zonder dat ze overbevolkt geraakt.

Testfase

Momenteel zijn de nationale politie, het Nederlands Forensisch Instituut en de brandweer de ontwikkeling aan het uittesten. Nick Koeman, de innovatieadviseur van de nationale politie, is positief: “We hebben het systeem uitgetest en vonden dat het in heel wat scenario’s een meerwaarde bood. De overlappende laag informatie kan storend werken bij bijvoorbeeld een arrest. Maar in andere aspecten kan AR heel snel de juiste info bij de juiste personen krijgen.”

De ontwikkelaars hopen binnen zes maanden een volledig operationeel pakket ter beschikking te kunnen stellen.