Autonome bootjes op Amsterdamse grachten
18 juni 2018 door PDJVanaf oktober varen er zelfsturende bootjes op de grachten van Amsterdam. Die kunnen dienen voor het vervoer van toeristen en goederen, maar ook om snel een tijdelijke brug of podium op het water te bouwen.
De straten van Amsterdam raken overvol door de vele toeristen en verkeer. Transport over de grachten biedt uitkomst, is het idee. Daarom werd in 2016 een vijfjarig project gestart, genaamd Roboat. De eerste prototypes worden eind dit jaar getest in de praktijk. Amsterdam als voorbeeld voor andere wereldsteden met veel water en met auto’s dichtslibbende straten.
Het autonome vaartuig is ontworpen door onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) te Boston, Technische Universiteit Delft en Wageningen University. Het bootje meet vier bij twee meter en kan dankzij zijn rechthoekige vorm net zo makkelijk zijwaarts als voorwaarts bewegen en is eenvoudig te koppelen aan een identieke soortgenoot.
Voor een goede positionering zijn er vele sensoren aan boord. Gps is niet voldoende en daarom beschikt de boot ook over systemen op basis van ultrageluid. Hierdoor is heel nauwkeurig de positie te bepalen. Versnellingsmeters en gyroscopen meten continu de rotatie en hoeksnelheid. Elke 0,2 seconde is de exacte ligging bekend en wordt vergeleken met het ingeprogrammeerde pad. Bij afwijking kan worden bijgestuurd met vier boegschroeven die in het midden van elke zijde zitten.
Deze hoge precisie is bijvoorbeeld nodig om van grote aantallen van deze bootjes samen een tijdelijke infrastructuur te kunnen maken, zoals een brug of een concertpodium. “Er zijn vele toepassingen mogelijk”, aldus Arjan van Timmeren van de TU Delft. “Naast het vervoer van toeristen en goederen over het water, kun je denken aan het efficiënt ophalen van huisvuil, het meten van de waterkwaliteit en een nieuwe manier om de 12 000 fietsen te dreggen die jaarlijks in de grachten belanden”.