Een drijvende varen inspireerde Duitse onderzoekers tot het maken van een zelfklevende folie die droog blijft onder water. Deze bionische laag op scheepsrompen vermindert de wrijving en bespaart daarmee brandstofverbruik.
Het principe is afgekeken van de grote vlotvaren (Salvinia molesta). Deze waterplant heeft haartjes op zijn bladeren die een luchtlaag rond het blad vormen. Komt het blad boven water, dan glijden de druppels van het oppervlakte af. Dat effect berust op een combinatie van waterafstotende en -aantrekkende krachten. Doordat de onderkant van de haren hydrofoob is en de bovenkant hydrofiel ontstaat bij onderdompeling een stabiele luchtlaag.
De folie is ontwikkeld aan het Karlsruhe Institut für Technologie. Schepen uitgerust met deze folie hebben geen direct contact met water. Dankzij die luchtlaag ontstaat er bij het varen minder weerstand. Uit tests blijkt dat scheepscontainers en cruiseschepen hierdoor 10 procent energie besparen.
De luchtlaag voorkomt bovendien corrosie en aangroei van algen en schelpen. Er is dus geen coating nodig met milieubelastende verf. Daarnaast is een onverwacht neveneffect dat de luchtlaag geluid dempend werkt. In 2021 is de folie op de markt. Naast schepen denken de ingenieurs aan commerciële toepassingen voor olieplatforms, windturbines en andere installaties waar aangroei en corrosie een groot probleem zijn.