Zijdestof kan geluid dempen, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Daarvoor weefden ze speciale kristallen in de stof.
Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology ontdekten dat geluid gedempt kan worden door zijdestof waarin vezels van piëzo-elektrische kristallen zijn geweven. Uit eerder onderzoek bleek dat die kristallen geluid omzetten in een elektrisch signaal. Voor hun vervolgonderzoek gingen de onderzoekers in de omgekeerde richting te werk: ze stuurden een elektrisch signaal door de kristallen zodat die geluidsgolven zouden produceren.
Geluidsgolven laten ontstaan om stilte te krijgen, het klinkt tegenstrijdig. Toch is dat het principe van directe akoestische demping: je produceert een geluidsgolf die tegengesteld is aan de geluidsgolf die je wilt dempen. Op die manier – destructieve interferentie genaamd – heffen de geluidsgolven elkaar op. Noise cancelling koptelefoons werken bijvoorbeeld met directe akoestische demping, wat de klassieke manier van geluidsdemping is. De zijde in het onderzoek doet dat ook.
Compacte geluidsdemper
Daarnaast dempte de zijde geluid op een atypische manier. De onderzoekers stuurden elektrische signalen door de piëzo-elektrische kristallen, waarmee ze zorgden dat de zijdestof strak bleef. Zo konden geluidsgolven niet meer door de stof heen. Die methode om geluid te dempen komt van pas in grote ruimtes, waar klassieke geluidsdemping tekortschiet. Uit het onderzoek bleek dat de atypische manier, die trillingsgebaseerde demping heet, tot 75% van het geluid dempt.
Op termijn zou de zijdestof een compacte geluidsdemper kunnen zijn, want ze is even dik als een menselijke haar. Zijde wordt bovendien veel gebruikt, dus toepassingen in afscheidingswanden zouden ook mogelijk zijn.