Materiaalwetenschappers ontwikkelden een methode om onzichtbaar bedrukt papier te wissen en een nieuwe onzichtbare boodschap te printen.
Paradoxaal genoeg is het heel handig om onzichtbare boodschappen te maken en weer uit te wissen. De techniek van de Chinese materiaalwetenschappers leent zich perfect voor het versturen van geheime berichten die zichtbaar worden bij Uv-licht met een bepaalde golflengte. Het werkt een beetje zoals de glow-in-the-darksterretjes in een kinderkamer. De letters nemen het UV-licht op en stralen het vervolgens weer uit.
Printen met water
‘Gewoonlijk passen we de lichtgevende eigenschappen van een materiaal aan door de moleculaire structuur ervan te wijzigen. Maar onlangs ontdekten we dat je die eigenschappen ook via uitwendige stimulatie kan beïnvloeden. In dit geval verandert de stof waarop we printen onder invloed van water’, legt onderzoeker Qiang Zhao uit.
Het printpapier is gecoat in een stof met mangaan en wordt bedrukt met water, waarna de boodschap leesbaar is bij licht met een golflengte van 254 nm. Achteraf kan je de tekst simpelweg wissen door het papier vijftien tot dertig seconden te verhitten met een haardroger. Het papier kan minstens dertig keer opnieuw bedrukt worden. ‘Fluorescerend printen is meestal onuitwisbaar en slecht voor het milieu. Het mangaancomplex dat wij gebruiken is milieuvriendelijk, niet toxisch en je kan het papier opnieuw gebruiken’, zegt Zhao.
Nog geheimere boodschappen
Daarnaast ontwikkelde het team ook een printmethode die de boodschap nog beter beveiligt, omdat ze slechts leesbaar is met behulp van een techniek genaamd photoluminescence lifetime imaging, die gebruik maakt van de tijd die het duurt voor een fluorescerende stof het licht dat ze absorbeerde weer uitzendt. De boodschap is zowel bij zichtbaar licht als bij Uv-licht onleesbaar.