Grafeen biedt grip op ‘teragolven’
09 maart 2017 door SSTTeragolven kunnen van goudwaarde zijn voor medische beeldvorming, maar ze zijn moeilijke te manipuleren. Met grafeen kan het wel.
Zwitserse wetenschappers hebben ontdekt dat grafeen – ‘koolstofgaas’ van slecht één atoom dik – zeer goed in staat is zogenaamde terahertzgolven te manipuleren. Dat zijn golven met een frequentie tussen die van infraroodstraling en het gigahertzspectrum.
Dit resultaat kan een doorbaak betekenen op twee gebieden: telecommunicatie en beeldvorming
Op basis van grafeen hebben ze een transistor gemaakt waarmee ze niet alleen de intensiteit van een bundel ‘teragolven’ kunnen beïnvloeden, maar ook de polarisatie – zeg maar de ‘golfrichting’ - ervan. Ze hopen dat de industrie hun prototype nu snel oppikt waardoor toepassingen op basis van teragolven realiteit worden.
Die toepassingen kunnen een doorbaak betekenen op twee gebieden: telecommunicatie en beeldvorming (zowel medisch als veiligheidsgerelateerd). Teragolven reizen immers tien tot honderd keer sneller dan wifigolven. En op het gebied van imaging genieten ze het grote voordeel – in tegenstelling tot microgolven – dat ze DNA ongemoeid laten.
Omdat teragolven gestopt worden door metalen, kunststoffen en organische stoffen kunnen ze ook worden gebruikt worden om bijvoorbeeld drugs, vuurwapens en explosieven op te sporen.