Er is een doorbraak in de ontwikkeling van de volgende generatie digitale beeldschermen.
Een modern aanraakscherm werkt doordat verschillende sensoren op of rond een scherm worden geplaatst. De schermen zelf kunnen zonder dergelijke sensoren enkel informatie weergeven. Onderzoekers hebben nu een nieuw type beeldscherm ontwikkeld, waarbij de sensoren rechtstreeks in leds, de elektronische apparaatjes in een scherm die elektriciteit omzetten in licht, zelf worden geplaatst. De nieuw ontwikkelde leds bestaan uit een materiaal genaamd perovskiet. Dat materiaal kan efficiënt licht absorberen en uitzenden. Daarnaast kan een scherm met dergelijke leds ook reageren op aanraking, licht, vingerafdrukken en zelfs de hartslag van gebruikers.
Het is zelfs mogelijk om een apparaat op te laden via het scherm, omdat perovskiet als zonnecel kan functioneren. Dat kan wanneer het scherm van een apparaat niet wordt gebruikt. Volgens de onderzoekers kan dat de batterijduur van vooral kleine apparaten zoals slimme horloges verlengen. Het is niet mogelijk om een apparaat uitsluitend op deze manier op te laden.
Er zijn wel nog wat uitdagingen te overwinnen voordat dergelijke beeldschermen klaar zijn voor de consumentenmarkt. Het voornaamste probleem is dat leds op basis van perovskiet momenteel maar zo’n achttien uur lang werken voordat ze aan vervanging toe zijn.
De onderzoekers geloven echter dat dergelijke problemen de komende jaren kunnen worden opgelost. ‘We hebben laten zien dat ons ontwerpprincipe werkt … nu gaat het erom de technologie te verbeteren tot een commercieel levensvatbaar product’, zegt Feng Gao, een van de auteurs van het onderzoek.
Bron: Universiteit van Linköping, Zweden