Hoe een staalgigant CO2-neutraal wil worden

Staalreus ArcelorMittal wil tegen 2050 wereldwijd CO2-neutraal zijn. Geen sinecure, als je weet dat de staalindustrie, na de cementindustrie, de tweede grootste CO2-voetafdruk ter wereld heeft.

De vraag naar staal stijgt en dat zal de komende jaren niet veranderen. De wereldbevolking heeft steeds meer staal nodig voor auto’s, bruggen en windmolens. In het laatste decennium had China op korte tijd veel staal nodig, nu is India volop in ontwikkeling en ook het Afrikaanse continent komt nog.  

Wereldwijd minder staal gebruiken zit er voorlopig niet in. Is het oneindig recycleerbare staal dan geen eenvoudige oplossing voor zijn CO2-probleem? Gerecycleerd staal komt nu nog vooral terecht in gewapend beton, spoorrails of staaldraad. Dit kan veranderen als de kwaliteit beter wordt. Ons bezoek aan de staalgigant leert dat de industrie op verschillende sporen moet werken om van de CO2-uitstoot af te geraken, en dat zowel op de input als de output. Van de inzet van microben die de bioreactoren doen draaien over een betere hoogoventechnologie tot alternatieven voor fossiele koolstof: het zijn maatregelen die de uitstoot fors doen dalen.

Buiten kijf staat dat de weg naar CO2-neutraliteit niet zonder obstakels is. Zo loopt de wetgeving achter op innovatie, wat onzekerheid met zich meebrengt. Afval blijft op die manier al te vaak afval, en zo kan het moeilijk grondstof worden. Chemische recycling is iets dat de wetgeving nog niet echt kent.

Beeld: Marius Burgelman

Meer weten? Lees het volledige artikel nu in Eos Wetenschap. Bestel online via tijdschriftenwinkel.be

Waar komt CO2 vandaan?

Lees hier het antwoord

Gerelateerde artikels

Het groene goud van de toekomst
Dit is een artikel van: Wetenschap Uitgedokterd

Het groene goud van de toekomst

Waarom noemen wetenschappers microalgen wel eens 'het groene goud'? Wel, naast biobrandstoffen en astronautenvoeding kan je er ook zonnecrème mee maken. Zo bevatten deze kleine algen bevatten die hen beschermen tegen zonlicht, wat ook voor de mens van pas kan komen. Helaas maken ze van nature te weinig van die stofjes aan. Elke Vereecke (ILVO - UGent - FWO) onderzoekt hoe we microalgen kunnen telen boordevol van die zonlichtwerende stofjes. Ontdek in deze video hoe ze dat doet!

Drinkwaterbronnen aan de monitor
Dit is een artikel van: Wetenschap Uitgedokterd

Drinkwaterbronnen aan de monitor

Uit onze kranen stroomt schoon en drinkbaar water, maar waar komt dat eigenlijk vandaan?

"In Vlaanderen winnen we ons drinkwater uit diverse ruwwaterbronnen, zoals ondergrondse reserves, kanalen en rivieren. Dit water wordt vervolgens grondig gezuiverd door drinkwatermaatschappijen, zodat het veilig is voor consumptie," legt VITO-onderzoeker Joni Dehaspe uit. "Wij monitoren de kwaliteit van de ruwwaterbronnen continu met sensoren. Zo kunnen we bij ernstige vervuiling, zoals een lozing door een bedrijf, snel ingrijpen. Dankzij geavanceerde computermodellen kunnen we zelfs voorspellingen doen over de gevolgen van vervuiling of langdurige droogte. Zo beheren en beschermen we onze kostbare watervoorraden met behulp van sensoren en data."