Kameleonhuid uit het lab
29 maart 2018 door SSTFysici hebben een stukje kunstmatige huid ontwikkeld dat verkleurt wanneer het uitrekt of samentrekt.
Kameleons staan erom bekend dat ze de kleur kunnen aannemen van hun omgeving. Dat staaltje camouflage hopen wetenschappers al geruime tijd na te kunnen bootsen in hun lab. Een materiaal ontwikkelen dat automatisch verkleurt, dat lukt hen nog wel. Maar dit materiaal ook tegelijk stijf en flexibel maken – zoals dieren- en mensenhuid – dat bleek een brug te ver.
Amerikaanse fysici melden nu dat ze er toch in zijn geslaagd. Ze konden een kunststof ontwikkelen waarin de twee basiscomponenten van huid worden nagebootst, namelijk collageen- en elastine-eiwitten. Die zorgen respectievelijk voor de stijfheid en de soepelheid van de huid.
Het materiaal dat ze ontwikkelden bezit een structuur die lijkt op die van een flessenborstel, met een staafvormige ruggengraat voorzien van kleine vertakkingen. Dat resulteert in een zekere mate van stijfheid als het materiaal samentrekt.
Tijdens dat samentrekken of uitrekken verkleinen en vergroten ook de afstanden tussen de vertakkingen. Daardoor verandert de kleur van licht na weerkaatsing op het materiaal: van blauw in uitgerekte conditie naar rood in samengetrokken toestand.