Kunstmatig huidpigment ziet het licht
08 juni 2017 door SSTWetenschappers hebben het natuurlijke pigment melanine nagebootst in een nieuw synthetisch materiaal. Bijzonder: het materiaal kan alle bestaande menselijke huidskleuren aannemen.
Melanine is een pigment dat niet alleen onze huidskleur bepaalt, maar dat ons ook beschermt tegen schadelijke invloeden zoals uv-straling. Wetenschappers proberen al een tijdje een kunstmatige versie van deze natuurlijke, organische molecule – of beter: klasse van moleculen – te bouwen. Een internationale groep chemici lijkt daar nu eindelijk in te zijn geslaagd.
De vorsers ontwikkelden een synthetisch polymeer samengesteld uit een beperkte groep van peptiden – aaneengeschakelde aminozuren. Door de peptiden in verschillende volgorden aan elkaar te ‘lassen’, slaagden ze erin een rijk pallet aan elektrische en optische eigenschappen te genereren. Ze konden het polymeer als het ware ‘tunen’ in zes verschillende kleuren – van geel over beige tot bruin en zwart, niet toevallig de bestaande huidskleuren bij de mens.
Het kunstmatige huidpigment kan bijvoorbeeld worden gebruikt in prothesen, om deze een nog meer natuurlijk uitzicht te geven.