Kunstmatig mineraal maakt gaswinning minder vervuilend
04 mei 2017 door SSTBij gasboringen komt methaangas vrij, een bijzonder schadelijk broeikasgas. Met water en een nieuwe soort zeolieten kan het vrij probleemloos worden omgezet in vloeibare brandstof.
Ondanks het feit dat aardgas een fossiele brandstof is, heeft het toch een relatief proper imago. Bij de verbranding komt veel minder luchtvervuiling vrij, en ook de CO2-uitstoot ligt lager dan bij bijvoorbeeld steenkool en olie. Maar tijdens de gaswinning worden wel grote hoeveelheden methaan de atmosfeer in gepompt, een gas dat als broeikasgas meer dan twintig keer zo krachtig is als koolstofdioxide.
Methaan kan echter worden afgevangen en omgezet in methanol, dat vervolgens in de chemie als grondstof kan worden gebruikt of – direct – als brandstof. Helaas gebeurt dat momenteel op een veel te kleine schaal, voornamelijk omdat de omzetting zeer complex is en onder hoge druk en bij hoge temperaturen dient te geschieden.
Een alternatieve technologie maakt gebruik van zogenaamde metaalhoudende zeolieten, mineralen die door hun poreuze karakter zeer grote hoeveelheden gas kunnen absorberen. Helaas is de efficiëntie van de huidige zeolieten laag.
Zwitserse technologen hebben nu echter een zeoliet op basis van koper gemaakt die wél in staat is methaan efficiënt om te zetten in methanol. Het kunstmatig geproduceerde materiaal maakt hiervoor gebruik van water, waaruit de zuurstofmoleculen komen die van het methaan transformeren tot methanol. De onderzoekers gaan prat op een efficiëntie van liefst 97 procent. Bovendien zorgt de aanwezigheid van het water ervoor dat de omzetting in een zeer stabiele omgeving gebeurt, die vrij gemakkelijk kan worden overgezet naar boorputten in gasvelden.