Lab-ongelukje leidt tot betere wondgenezing
09 augustus 2017 door TGNieuw bioactief papier doet wonden sneller helen en verbetert de hormoonproductie.
Morsen in het labo kan al eens leiden tot een nieuwe ontdekking. Dat is wat Adam Jakus van de Northwestern universiteit in Illionois overkwam. Terwijl hij inkt onderzocht voor het 3D-printen van organen, merkte hij dat de gemorste inkt een droog vel had gevormd.
Samen met een groep ingenieurs ontwikkelde Jakus nu verschillende van die vellen. Die maken ze van verschillende organen van runderen en varkens. De cellen van de organen en huiden worden vernietigd zodat enkel de structurele eiwitten, die het vorm en structuur geven, achterblijven. Dit goedje wordt dan gedroogd en verwerkt tot papier. Hierin zijn allerlei biochemicaliën aanwezig die cellen kunnen stimuleren om zich op een bepaalde manier te gedragen.
Het kan bijvoorbeeld cellen stimuleren om wonden sneller te genezen. Dit zorgt voor minder littekenweefsel. Daarnaast kan het vel helpen om de hormoonproductie van jonge kankerpatiënten te ondersteunen. Die productie is vaak verstoord door chemotherapie en bestraling.
In het labo merkten de wetenschappers dat eicellen die ze op het papier lieten groeien, hormonen produceerden. Een stuk van dit papier zou bijvoorbeeld onder de arm van een kankerpatiënt kunnen ingebracht worden om de hormoonproductie van die patiënt opnieuw op gang te brengen.