Langverwachte Belgische dronewetgeving ligt klaar
01 april 2015 door CGBelgië is pas het twintigste land in de Europese Unie dat het gebruik van drones wettelijk op papier heeft staan.
Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) liet deze week weten dat er dit jaar een duidelijke wetgeving voor onbemande vliegtuigjes komt. België is het twintigste land in de Europese Unie waar het gebruik van drones wettelijk op papier staat.
Er staat heel wat in de steigers voor de (toekomstige) eigenaars van de veelbesproken onbemande vliegtuigjes. Deze herfst nog komt er een wet, laat minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) weten. De aankondiging van de wet is goed nieuws, want het dronegebruik vertoeft vandaag nog steeds in de wettelijke schemerzone. Niemand kan duidelijk de vinger leggen op wat er nu precies wel of niet toegelaten is. Brokkenpiloten worden in de toekomst uit het luchtruim geweerd, al is de wet iets soepeler bij particulier gebruik.
Pilotenproef
Wie plannen heeft om het luchtruim te veroveren met behulp van een onbemand vliegtuigje, is eraan voor de moeite. De ontwerptekst van een gloednieuw Koninklijk Besluit schept duidelijkheid over wat wel en niet kan en maakt daarbij een onderscheid tussen privé- en professioneel gebruik. Wie voor commerciële doeleinden een drone de lucht in wil sturen, bijvoorbeeld om als bedrijf pakjes aan klanten te bezorgen, moet een licentie kunnen voorleggen. Pas als de piloot van de drone een positief resultaat behaalt op de theoretische, medische en praktische pilotenproef, mag er worden gevlogen. Wie dat precies zal controleren, is nog niet helemaal duidelijk.
Galant legt de professionele dronegebruikers ook een maximale hoogte van 90 meter op. Piloten moeten minimum 2 uur per jaar (zo'n 6 vluchten) vliegen. Verder worden de professionele activiteiten opgedeeld in twee categorieën, naargelang de risicofactor. Bij hoog risico - als er bijvoorbeeld over een muziekfestival of carnavalsstoet met veel mensen wordt gevlogen - wordt er een speciaal dossier opgesteld dat het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) behandelt. Vluchten met een laag risico krijgen al dan niet een algemene toelating. Het gecontroleerde luchtruim, dat is de ruimte rondom luchthavens, is verboden terrein voor de vliegtuigjes. Militair luchtruim mag gebruikt worden, maar enkel als de militairen zelf niet met opdrachten bezig zijn.
Goedkoop en gewild
Wie niet in naam van een bedrijf vliegt, hoeft geen licentie voor te leggen en ontsnapt dus aan de driedelige pilotenproef. Drones voor privégebruik mogen wel maar tot een hoogte van 30 meter vliegen. Voorts is het verboden om het privéterrein te verlaten en moet de privacywetgeving worden nageleefd. Waakzaam zijn dus als je je buurman ongevraagd filmt wanneer hij druk in de weer is in zijn moestuin. Wie als particulier trouwens overweegt om zich zo'n onbemand vliegtuigje aan te schaffen, staat zeker niet alleen in de wachtrij. De krant De Tijd meldde een week geleden nog dat er maandelijks zo'n 1.000 à 2.000 drones de deur uit vliegen. Een gevolg van de democratische prijzen misschien, want wie graag een exemplaar wil, kan er al één bestellen voor amper 30 euro.
Wie overigens een onbemand vliegtuigje in zijn bezit heeft en niet goed weet wat hij ermee moet aanvangen, kan inspiratie opdoen bij enkele originele initiatieven. Zo heeft de gemeente Noordoostpolder in Nederland een drone ingezet om onzorgvuldige hondenbaasjes, die de hondenpoep van hun trouwe viervoeter weigeren op te ruimen, te betrappen. In Ierland wordt de job van de herdershonden dan weer bedreigd door een drone die als schaapherder fungeert. En ook Facebook heeft wilde droneplannen. Zuckerberg wil vliegtuigjes op zonne-energie inzetten om moeilijk bereikbare gebieden van internet te voorzien. Zo heeft u bij uw volgende vakantie naar de Noordpool de gelegenheid om uw fijnste kiekjes met de wereld te delen.
Voka
De gloednieuwe regels rond de vliegtuigjes zijn uiterst welkom in ons kleine Belgenland. Voka (het Vlaams netwerk van ondernemingen) vroeg in het verleden al om meer duidelijkheid. Zo wees het enkele weken geleden nog op de achterstand die België heeft opgelopen ten opzichte van de buurlanden, want bij ons is het tot vandaag verboden om als bedrijf een drone de lucht in de sturen. Economisch gezien een gemiste kans. 'Vandaag zijn er 175 Belgische bedrijven actief in deze sector', klinkt het. 'Enkel met voldoende vliegmogelijkheid en een volledig wettelijk kader kan de professionele dronesector zich ook in ons land verder ontwikkelen.' Ook op de dronebeurs begin deze maand, met maar liefst 5.000 bezoekers, was diezelfde boodschap te horen.
Drones - Onbemand te land, ter zee en in de lucht
In dit dossier bekijkt onze redactie wat de mogelijkheden van drones zijn. Niet alleen voor de luchtvaart, maar ook voor bijvoorbeeld oceaanonderzoekers, landbouwers en filmmakers. Het themanummer kunt u aanschaffen in de Eos app op tablet.