In deze digitale wereld is het belangrijker dan ooit dat jongeren technologie niet alleen begrijpen, maar ook ontdekken hoe ze die kunnen inzetten om het leven beter te maken. Een nieuw project daagt leerlingen uit om die vaardigheid te ontwikkelen.
Leerkrachten hebben de unieke kans om hen daarbij te begeleiden. Wetenschap en technologie zijn geen doelen op zich – ze zijn middelen om echte veranderingen teweeg te brengen! Helaas blijft het onderwijs vaak hangen in theorie, terwijl de dagelijkse realiteit vol uitdagingen zit. Het is tijd om leerlingen te inspireren door hen te laten ervaren hoe ze met hun probleemoplossend vermogen echt het verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld via geïntegreerde STEM-lessen in een authentieke context, die bovendien zorgen voor een motiverende leeromgeving.
Doe mee aan de ‘Sociale Robot’-wedstrijd!
Oproep aan alle leerkrachten! In het schooljaar 2024-2025 organiseren we de ‘Sociale Robot’-wedstrijd in het kader van het Excellentiefonds. Hier kunnen leerlingen in teams van maximaal vier een robot ontwerpen, bouwen én programmeren. Niet zomaar een robot, maar eentje die écht bijdraagt aan de maatschappij. Denk aan uitdagingen zoals sociale ongelijkheid, de klimaatcrisis of mensen aanzetten tot bewegen. Laat je leerlingen zelf hun uitdaging kiezen!
Wat deze wedstrijd zo uniek maakt, is de combinatie van technische vaardigheden en maatschappelijke relevantie. Jullie leerlingen worden uitgedaagd om buiten de gebaande paden te denken en creatieve oplossingen te bedenken voor problemen die mensen echt raken.
Door een video van hun project in te sturen, maken je leerlingen kans om naar de spannende finale te gaan. Tijdens het slotevent strijden de beste teams om de eer én mooie prijzen. De robots worden beoordeeld op basis van technische vaardigheden, creativiteit en maatschappelijke impact. Maar het gaat om meer dan alleen prijzen: de kinderen ervaren hoe ze met wetenschap en technologie echt iets kunnen veranderen.
Meer dan alleen een robot bouwen
Als leerlingen meedoen, ontdekken ze niet alleen de wereld van robotica, maar krijgen ze ook inzicht in hun eigen rol in de maatschappij. Ze zien dat hun kennis en creativiteit een verschil kunnen maken. Dit kan hen zelfs inspireren om te kiezen voor een technische of wetenschappelijke studie, waar op de arbeidsmarkt veel vraag naar is.
En de leerkrachten? Zij krijgen de kans om te zien hoe interdisciplinaire samenwerking en probleemoplossend denken in hun lessen geïntegreerd kunnen worden. Zo helpen ze mee om een toekomstgerichte en veerkrachtige samenleving op te bouwen.
Iedereen kan meedoen!
Wij vinden het belangrijk dat elke school kan deelnemen, ongeacht het budget of de technische expertise. Daarom stellen we gratis lesmateriaal en robotkits beschikbaar. Zo kunnen alle leerlingen – ongeacht hun achtergrond – hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Leerkrachten hoeven zich geen zorgen te maken over middelen, want wij zorgen ervoor dat alles klaarstaat!
Samen maken we het verschil in technologie-educatie
Met de ‘Sociale Robot’-wedstrijd willen we leerlingen laten zien hoe zij een positieve verandering kunnen brengen in de wereld. Jij hebt als leerkracht de kracht om hen daarin te begeleiden. Samen zorgen we ervoor dat de volgende generatie klaar is om de uitdagingen van morgen aan te pakken. En dat doen we niet door ze enkel met bestaande tools te laten werken, maar door hen de diepere principes van technologie te laten begrijpen.
Waarom nog wachten? Leerkrachten, schrijf je leerlingen nu in voor de ‘Sociale Robot’-wedstrijd!
En ontdek ook het brede aanbod van Dwengo om de lessen op school nog meer te verrijken. Samen bouwen we aan het technologieonderwijs van de toekomst!
Meer informatie over de wedstrijd vind je hier.
Dwengo vzw moedigt leerkrachten aan om hun lessen te verrijken met robotica en AI. Met gratis lesmateriaal en via nascholingen, en samen met het educatief team van het 'Artificiële Intelligentie en Robotica'-lab AIRO van de UGent en 'de cel iSTEM inkleuren' ondersteunt ze hen daarbij. Francis wyffels, professor aan de UGent leidt zowel het educatief team van AIRO als de vzw Dwengo, die hij 15 jaar geleden als doctoraatsstudent oprichtte.