Nieuwe coating maakt venster zelfreinigend
08 augustus 2013 door Eos-redactieAmerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd een krachtige, ultragladde glascoating te ontwikkelen. Die kan dienen voor onder meer zelfreinigende, krasbestendige lenzen en vensters.
Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd een krachtige, ultragladde glascoating te ontwikkelen. Die kan dienen voor onder meer zelfreinigende, krasbestendige lenzen en vensters.
Wetenschappers van Harvard University hebben een doorzichtig glaslaagje ontwikkeld, waarmee het glas sterk, zelfreinigend en ultraglad wordt. ‘Met die nieuwe coating zouden we bijvoorbeeld duurzame, krasbestendige contactlenzen kunnen fabriceren’, vertelt hoofdonderzoekster Joanna Aizenberg. ‘Ook zelfreinigende ruiten en verbeterde zonnepanelen behoren tot de mogelijkheden.’
De uitvinding borduurt voort op een gerenommeerde technologie die Aizenberg SLIPS noemt, ‘slippery liquid-infused porous surfaces’: het gladste synthetische oppervlak ooit. De nieuwe coating is even glad, maar veel duurzamer en bovendien volledig transparant.
De SLIPS-techniek is gebaseerd op het gedrag van de bekerplant, een vleesetende plantensoort die insecten naar de rand van haar kelk lokt. Die boord is zo glibberig, dat de beestjes uitglijden en in de kelk vallen.
SLIPS stoot niet alleen water af, maar ook olie en plakkerige substanties zoals honing. ‘Maar de kostprijs lag te hoog en de stof was niet transparant,’ zegt onderzoeker Nicolas Vogel. ‘Bovendien moet SLIPS vastgehecht worden aan het oppervlak. Geen gemakkelijk opdracht. Daarom zochten we een manier om een bestaand oppervlak specifiek te behandelen, opdat het glad zou worden. En die techniek hebben we nu gevonden.’ (adw)