Plooibare elektronica uit Chinese papiersnijkunst
04 april 2018 door SSTMet kirigami kunnen superflexibele elektronische materialen worden vervaardigd.
'Het bewerkte polymeer verdraagt 2.000% vervorming, terwijl dit onbewerkt slechts 6% is'
Elektronische huid en slimme kledij zijn twee voorbeelden van smart wearables waar momenteel veel onderzoek naar wordt gedaan, maar die nog futuristisch zijn omdat ze plooibare en flexibele elektronica vereisen. De conventionele elektronische circuits in onze laptops, tablets en smartphones zijn immers geprint op hard materiaal. Die rigide structuur is niet compatibel met de elektronica vereist om wearables aan te drijven.
In hun zoektocht naar plooibare elektronica gingen Amerikaanse technici te rade bij een eeuwenoude Chinese traditie: de papiersnijkunst, ook wel kirigami genaamd – zeg maar de Chinese tegenhanger van de Japanse vouwkunst origami. Daarbij worden stukjes versneden of verknipt papier getransformeerd tot kunstzinnige of realistische vlakke en zelfs ruimtelijke figuren.
De wetenschappers ontwierpen een elektrisch geleidend polymeer dat via enkele kirigamitechnieken kon worden omgevormd tot een superflexibel materiaal – het bewerkte polymeer verdraagt tweeduizend procent vervorming, terwijl dit onbewerkt slechts zes procent is. Bovendien ligt ook de geleidbaarheid van de bewerkte vorm drie keer hoger.
De technici denken dat hun uitvinding eerst zal worden toegepast in slimme kledij, textiel dat bijvoorbeeld sensoren bevat die allerhande informatie over de omgeving verzamelen, zoals de luchtvochtigheid of de aan- of afwezigheid van straling.