Poreus asfalt maakt steden in de zomer koeler. De structuur laat na een goede regenbui veel gemakkelijker water door dan vaste asfalt- en betonsoorten.
Lichtere en doorlatende gesteenten zijn broodnodig nu het hitte-eilandeffect steden meer en meer teistert. De dichte bebouwing met donkere materialen neemt veel zonlicht op en laat weinig wind door.
Daardoor warmen stedelijke gebieden met meer dan een miljoen inwoners sneller op dan plattelandsstructuren. Die warmte blijft in de stad veel langer hangen. Het verschil met het platteland kan soms oplopen tot wel twaalf graden Celsius.
Amerikaanse wetenschappers ontwierpen verschillende structuren asfalt om het effect te meten op de omgevingstemperatuur. Door restproducten van de industrie in het asfalt te verwerken is het nieuwe materiaal ook milieuvriendelijker en kostenefficiënter.
Hoewel het poreuze asfalt bij zonneschijn zelfs iets meer opwarmt dan asfalt met een dichte structuur, concludeerden de onderzoekers dat het poreuze gesteente sneller afkoelt bij regenval. Het poreuze asfalt houdt het water vast in de poriën waarna het verdampt aan de oppervlakte en de temperatuur zal dalen.
De voordelen van zulke lichtere gesteenten zijn dan ook groot volgens één van de onderzoekers. ‘Koele steden staan gelijk aan minder energieverbruik, lagere airconditioningskosten, evenals een betere lucht- en waterkwaliteit. Ook het aantal zieken en doden door de warmte zal dalen.’
Poreus asfalt bestaat al langer dan vandaag maar is tot nu toe vooral toegepast op plekken met weinig verkeer. De wetenschappers hopen deze asfaltvorm ook voor drukke wegen geschikt te maken.