Foto: Sentinel-1 Credit: ESA/ATG medialab.
Het alarmsysteem voor ontbossing lijkt op een kaart van Google Maps. Maar als je inzoomt verraadt een rode kleur de plaatsen waar recent bos is gekapt. Het systeem RADD (Radar for Detecting Deforestation) is ontwikkeld door remote sensing experts van Wageningen University.
Het team gebruikt openbare radarbeelden die de satelliet Sentinel-1 van de European Space Agency elke zes tot twaalf dagen verzamelt. Op die manier wordt het hele Afrikaanse regenwoud in kaart gebracht. Dat tropisch woud in het Congobekken, in Centraal-Afrika, is het grootste tropisch regenwoud ter wereld na de Amazone. Jaarlijks verdwijnt daarvan 800 000 hectare bos, dat is een kwart van het oppervlak van België.
Bestaande alarmsystemen gebruiken gewone satellietfoto’s van de aarde, maar bij bewolking is daarop niets te zien. Vooral in het regenseizoen hangt er een dik wolkendek boven landen als Congo en Gabon. ‘Illegale houtkap is daardoor soms pas maanden later te zien. Ingrijpen is dan te laat’, zegt Johannes Reiche, hoofddocent Remote sensing.
RADD gebruikt radarbeelden in hoge resolutie van Sentinel-1 waarmee dwars door de wolken kan worden gekeken naar het landoppervlak. Bovendien is het mogelijk om ver in te zoomen. ‘Dat is nodig, omdat de ontbossing in Afrika vaak kleinschalig gebeurt, in tegenstelling tot Zuid-Amerika en Indonesië. Daar worden grote stukken regenwoud opgeofferd voor soja- en palmolieplantages’, zegt Reiche. In Afrika wordt tropisch hardhout commercieel verhandeld en de lokale bevolking gebruikt de kale plekken voor landbouw.