Een studententeam van de TU Delft werkt aan een snelle sensor die gebruikt kan worden om GHB te detecteren in drankjes.
Duizelig, misselijk, een black-out of zelfs bewusteloos. Dit zijn symptomen die kunnen ontstaan wanneer er ongemerkt drugs in je drankje wordt gedaan. Toch is het heel moeilijk om aan te tonen dat er sprake was van bijvoorbeeld GHB. GHB blijft tot maximaal 8 uur in bloed en 12 uur in urine. De afname van urine in het kader van onderzoek vindt vaak pas later plaats, op het moment dat GHB al niet meer aantoonbaar is. Om die reden is er weinig zicht op het aantal verkrachtingsgevallen onder invloed van GHB.
Een team van Delftse studenten werkt aan een snelle sensor die 4-hydroxybutaanzuur, beter bekend als GHB, in drankjes kan detecteren. Zo kan de gebruiker gewaarschuwd worden en is het mogelijk om bewijs van de drogering te leveren aan bijvoorbeeld de politie of andere instanties. ‘We hopen zo de gebruikers te beschermen en het bewijs te leveren waarmee ze aangifte kunnen doen’, vertelt teamlid Rebecca Jekel op de website van TU Delft.
Lampje
De studenten werken samen met de politie, eigenaren van clubs en cafés, het openbaar ministerie, slachtoffers en gezondheidsinstellingen en hopen hiermee een product te maken dat aan iedereens wensen kan voldoen. Daarnaast heeft het team een crowdfunding-actie opgestart om het onderzoek te kunnen bekostigen. ‘De crowdfunding is nodig om specifieke onderdelen van de sensor te kunnen betalen, zodat we een zo goed mogelijk eindproduct op kunnen leveren. Alle beetjes helpen om de ontwikkeling van de sensor mogelijk te maken’, aldus Jekel.
Robin Kuijpers, een tweede teamlid van het experiment: ‘We zijn op dit moment al zes maanden bezig met het onderzoek. Het project is onderdeel van iGEM, een internationale wedstrijd op het gebied van synthetische biologie. Synthetische biologie is het vakgebied waarin micro-organismen, DNA of eiwitten worden aangepast en ingezet voor nieuwe toepassingen. We mogen nog niet heel veel zeggen over het eindproduct, maar de eerste resultaten zien er veelbelovend uit. We verwachten eind oktober ons product te presenteren.’
‘De sensor is een bio-elektrisch systeem, wat inhoudt dat er biologische en elektrische componenten inzitten. Op het moment dat de GHB gedetecteerd wordt gaat er een lampje branden. De sensor zal in oktober naar verwachting nog niet zo klein zijn dat het in een glas past, omdat deze materialen heel duur zijn. Wel zal het in de toekomst doorontwikkeld worden zodat het ook in de praktijk bruikbaar is. Het is al helemaal uitgedacht hoe we het op termijn op de markt kunnen brengen. De verdere details zullen we echter na de wedstrijd pas vrijgeven.’