‘Stoffen zonnecel’ mag mee in de was
20 september 2017 door SSTDe komende jaren komen er talloze nieuwe wearables op de markt. Sommige daarvan kunnen in onze kledij verwerkt worden, dankzij een nieuwe zonnecel.
Elektronica die in ondergoed of een T-shirt gestikt of verweven zit, moet natuurlijk plooibaar zijn en tegen een stootje kunnen. Daarnaast is ze het best ook water-, lucht- en zweetbestendig. En de efficiëntie mag niet te veel lijden onder langdurig gebruik.
Om die draagbare elektronica – ‘wearables’ – aan te sturen, hebben Japanse technologen nu een plooibare, uitrekbare en volledig vochtbestendige zonnecel ontwikkeld. Dat is op zich geen primeur. Wat de uitvinding van de Japanners wél uniek maakt, is dat de stroomproductie er met de tijd en het gebruik nauwelijks op achteruitgaat – zelfs niet als de zonnecel samen met de vuile kleren in de wasmachine verdwijnt.
De zonnecel die de wetenschappers ontwikkelden, is van het type ‘organisch’. In dit type worden geen halfgeleidermetalen gebruikt, maar gedopeerde koolstofpolymeren. Daardoor zijn ze niet alleen goedkoper, maar ook beter bestand tegen de natuurelementen. Bovendien kunnen ze en masse worden geproduceerd via de zogeheten roll-to-rolltechnologie. En natuurlijk zorgen de polymeren voor een plooi- en uitrekbaarheid die bij traditionele cellen niet mogelijk is.