Het grote publiek heeft de groene wagen nog niet massaal omarmd. Een oorzaak daarvoor is een tekort aan laadpalen. Daar wil BMW iets aan doen.
Politie
Elektrische wagens kunnen niet eeuwig blijven rijden op een laadbeurt. Na zoveel kilometer moet je ze opladen, en dan tonen ze hun achilleshiel. Veel potentiële kopers zijn bang om tussen twee laadpalen in stil te vallen. Studies wijzen uit dat dat de grootste reden is die bestuurders van elektrische wagens weghoudt.
De Duitsers van BMW werken aan een originele en veelbelovende oplossing. In thuisstad München experimenteren ze met een systeem dat verlichtingspalen op de openbare weg bijschoolt tot elektrische laadpalen. Om dat te kunnen doen, moet BMW de bestaande lampen vervangen door ledlampen. Die verbruiken veel minder energie, waardoor de verlichtingspalen plots een overschot van stroom binnenkrijgen. Die extra capaciteit kunnen gebruikt worden om elektrische wagens op te laden.
De Duitse autoreus wil het zogeheten ‘Light and Charge’-systeem doen samenspelen met zijn al bestaande ‘IChargeNow’-netwerk. BMW heeft een reeks oplaadstations gebouwd, waar je elektrische auto’s van alle merken kan opladen. Betalen doe je met je smartphone. Ook in Groot-Brittannië, waar de auto’s van dochtermerk Mini van de band rollen, wil BMW zijn ‘Light and Charge’-systeem testen.
De fabrikant laat er geen gras over groeien: tests moeten zowel op de openbare weg als in grote parkeergarages plaatsvinden. Met het systeem moeten stads- en gemeentebesturen heel snel een groot aantal laadpalen in gebruik kunnen nemen. Liefst zonder daarvoor zwaar te moeten investeren in duizenden kilometers bekabeling.
In de Verenigde Staten loopt een soortgelijk proefproject. Al komt het initiatief daar niet van een autobouwer maar van de stad Los Angeles. Eind dit jaar wil het bestuur honderd innovatieve verlichtings- en laadpalen in werking hebben. Daarvoor investeerde het de voorbije zes jaar zomaar eventjes 57 miljoen dollar in het vervangen van de bestaande straatverlichting. Geen klein bier, maar de voordelen zijn duidelijk.
Dankzij de nieuwe ledstraatlampen bespaart het bestuur jaarlijks 9 miljoen dollar aan elektriciteitskosten. Bovendien verlagen de bijzonder milieuvriendelijke lampen de jaarlijkse CO2-uitstoot met 60.000 ton. En net als in Duitsland wil LA het stroomoverschot gebruiken om elektrische wagens op te laden. Na een uurtje aan zo’n verlichtingspaal kan je al weer 30 kilometer rijden. Dat is niet overdreven veel, maar hopelijk net voldoende om bestuurders van oude diesel- of benzinewagens over de streep te trekken. Het lokale politiekorps is alvast van plan honderd elektrische BMW’s te bestellen.