Het Leuvense onderzoeksinstituut imec heeft een compacte radarchip ontwikkeld die de ademhaling, het hartritme en zelfs de kleinste bewegingen in de hand of de vingers kan detecteren.
Sinds de introductie van de eerste radarsystemen in de jaren dertig van vorige eeuw is de radartechnologie enorm geëvolueerd. In al die jaren zijn wetenschappers erin geslaagd om radars alsmaar kleiner, zuiniger en goedkoper te maken, terwijl ze de resolutie en rekenkracht verder opdreven. Zo ontstonden compacte millimetergolfradars die functioneren in een frequentiegebied tussen 30 en 300 GHz.
Deze ‘radarchips’ zijn in staat om objecten op korte afstand te detecteren – supergevoelig en in realtime. Daarom worden ze tegenwoordig steeds meer ingezet in slimme toepassingen, bijvoorbeeld in wearables om de gezondheid te monitoren.
Onderzoekers van imec hebben een radarchip gebouwd die zo gevoelig is dat hij tal van fysiologische indicatoren – hartslag, ademhaling, trillingen in de handen en de vingers – kan detecteren. Daarenboven is de chip compact en betaalbaar, waardoor hij kan worden geïntergreerd in monitoringsystemen voor de gezondheid – eventueel in de vorm van wearables – en voor andere systemen die een verbinding maken tussen ‘mens en machine’.