Wetenschappers maken doorzichtige luidspreker
29 augustus 2013 door Eos-redactieDe luidspreker kan leiden tot doorzichtige implantaten of geluidsdichte ruiten.
Ingenieurs van Harvard University hebben een transparante luidspreker ontwikkeld die naast biomedische toepassingen, zoals doorzichtige implantaten, ook ruiten geluidsdicht zou kunnen maken.
De luidspreker bestaat uit een dun laagje rubber geperst tussen twee laagjes met een superabsorberende gel. Door een spanning door het toestelletje te jagen, gaat het doorzichtige rubber snel trillen, waarbij geluiden geproduceerd worden van over het complete hoorbare spectrum, van 20 hertz tot 20 kilohertz.
De onderzoekers gebruikten in plaats van de gebruikelijke harde elektronische elementen een zachte, superabsorberende gel voor de elektroden van hun flexibele luidsprekers. De elektrische ladingen worden dus gedragen door ionen, en niet door elektronen. Dat biedt een aantal voordelen: ionische geleiders kunnen meerdere keren hun oorspronkelijke omvang rekken zonder aan weerstand in te boeten, ze kunnen transparant zijn en de gels die gebruikt worden zijn bio-compatibel, waardoor ze geschikt zijn voor biomedische toepassingen zoals kunstspieren en andere implantaten.
Naast de biomedische toepassingen denken de onderzoekers bijvoorbeeld ook aan transparante luidsprekers om aan een ruit te kleven die alle geluid van buitenaf zouden kunnen neutraliseren terwijl het glas wel volledig transparant blijft. Het onderzoek is gepubliceerd in Science. (kv)