Op 24 mei werd de jaarlijkse Eos Wetenschapsprijs UAntwerpen uitgereikt aan elf Antwerpse middelbare scholieren.
De leerlingen uit het vierde jaar, met veel interesse in of bijzonder talent voor wetenschap, werden voorgedragen door hun leerkrachten. Ze winnen een tweejarig abonnement op Eos magazine en een rondleiding in een onderzoekslab van de Faculteit Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Met deze prijs willen de wetenschapsfaculteit en Eos leerlingen met een hoog potentieel en interesse in wetenschappen een duwtje in de rug geven. Ze kunnen in de laatste twee jaar van het secundair onderwijs via Eos kennismaken met een waaier aan wetenschappen en de toepassingen ervan in het dagelijks leven.
De elf kregen samen met hun leerkrachten en ouders dit jaar een rondleiding in IDLab Antwerpen, een samenwerking tussen UAntwerpen en de onderzoeksinstelling imec die zich toelegt op draadloze technologie, artificiële intelligentie en internet of things. Vier proefopstellingen gaven de scholieren een goede inkijk in het oplossingsgericht en interdisciplinair onderzoek dat aan het IDLab wordt verricht. Via radiogolven detecteren sensoren de aanwezigheid van mensen, niet alleen in kleine ruimtes maar ook op grote festivals of in drukke steden. De techniek werd al getest op Tomorrowland. Het voordeel ten opzichte van camera’s of crowdcontrol via smarthpones is de privacy.
Die anonimiteit speelt ook een rol in het tweede onderzoek: lidar-technologie wordt gebruikt om autonoom rijdende voertuigen te laten anticiperen op onverwachte gebeurtenissen, zoals een kind dat vanachter een geparkeerde auto de straat oversteekt. De scholieren kregen verder inzicht in de technologie om verkeerscirculatie beter in te schatten, waarbij men rekening houdt met alle gebruikers – zowel voetgangers, fietsers als automobilisten – én met verschillende weersomstandigheden. Tot slot maakten ze kennis met een gesimuleerd productieproces van een chemisch bedrijf, dat mee gecontroleerd wordt door artificiële intelligentie die in korte duidelijke zinnen met de operator communiceert.
Ben je leerkracht en wil je jouw leerlingen volgend jaar ook aanmoedigen met de Wetenschapsprijs? Klik dan hier voor meer informatie.