Zwaluw inspireert dronebouwer
22 oktober 2014 door Eos-redactieEen onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een drone ontworpen die klapwiekt als een vogel. Zo zal het toestel bijvoorbeeld gemakkelijk aan een lage snelheid door een ingestort huis kunnen zweven.
Een onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een drone ontworpen die klapwiekt als een vogel. Zo zal het toestel bijvoorbeeld gemakkelijk aan een lage snelheid door een ingestort huis kunnen zweven.
Over de snelle vlucht van vogels is al veel geweten, maar op welke manier de dieren langzaam of bijna ter plaatste vliegen, is minder bekend. Onderzoeker William Thielicke (Rijksuniversiteit Groningen), al jaren ontwerper van multikopters - helikopter met meerdere rotoren -, wilde meer te weten komen, en maakte een model van een zwaluwvleugel. Met dat model trok hij naar een windtunnel, waar hij door middel van een 3D-beeld gegevens verzamelde over de vleugelslag-cyclus.
Thielicke, die zich eerder aan de Humboldt-Universität zu Berlin specialiseerde in de biomimetica, stelde vast dat de dikkere bovenarm van de vleugel (het stuk het dichtst bij het lichaam) werkt als de vleugel van een vliegtuig, terwijl het dunnere uiteinde (de onderarm) te vergelijken valt met hoe een insect vliegt. Bij een neerwaartse slag tillen wervelingen boven de vleugel de vogel als het ware op. Dat is erg belangrijk bij een lage vliegsnelheid.
Met die kennis ontwierp Thielicke, die zijn onderzoek vrijdag voorstelt, een dronetoestel dat zowel gemakkelijke lange afstanden kan overbruggen als langzaam door een huis vliegen. Het toestel imiteert het klapwieken van de zwaluw. (adw)