Tessa Weyns
Tessa Weyns verdedigde in 2020 haar doctoraat ‘Hoe onze relaties met anderen ons vormen: De rol van sociale relaties in de school context voor de ontwikkeling van kinderen in de algemene leerlingenpopulatie en bij cognitief begaafde leerlingen’ aan de KU Leuven, geschreven onder begeleiding van Prof. Karine Verschueren en Prof. Hilde Colpin. Momenteel is ze aan de slag als postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven en onderzoekt ze de rol van ouders, leerkrachten, en klasgenoten op de ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Meest behandelde onderwerpen:
“Hoogbegaafd?!” Hoe ziet jouw leerkracht je?
“Volgend jaar komt Siska bij jou in de klas zitten, ze is hoogbegaafd.”
Wat denkt een leerkracht wanneer hij of zij deze boodschap te horen krijgt? We weten dat labels of korte omschrijvingen bepaalde stereotypes kunnen oproepen bij leerkrachten, bijvoorbeeld bij leerlingen uit minderheden of leerlingen met beperkingen. Maar wat roept het label ‘hoogbegaafd’ op? Positieve associaties? Of negatieve verwachtingen? In een experiment bij 522 Vlaamse leerkrachten-in-opleiding onderzochten we het.
Motivatie: Moeten we trachten naar meer of beter?
‘Hij heeft te weinig motivatie voor zijn examens’
‘Ze moet meer gemotiveerd geraken voor school’
Hierbij lijkt het alsof er slechts één soort motivatie is en dat die moet worden verhoogd. Klopt dat wel?
Schoolse betrokkenheid, klasgenoten en de leerkracht: Hoe beïnvloeden ze elkaar?
Hoe komt het dat sommige kinderen een grote betrokkenheid tonen voor schools werk en anderen niet? In deze blog bekijk ik hoe schoolse betrokkenheid, aanvaarding door klasgenoten en steun van de leerkracht elkaar kunnen beïnvloeden doorheen het 4e, 5e en 6e leerjaar.