Thomas Detombe
Thomas Detombe schrijft over zorg, ethiek en (on)gezond voedingsbeleid.
Meest behandelde onderwerpen:
“Ik wens iedereen klimaatangst toe”
Morgen gaat de klimaattop in Dubai van start. Veel mensen zijn sceptisch over de mogelijke uitkomst. Dat kan gepaard gaan met klimaatangst. Hoe moeten we daarmee omgaan? “Aan de rand van een afgrond hebben mensen hoogtevrees. Dat is normaal.”
‘Slaap is een kwestie van vertrouwen’
Durf te vertrouwen in je slaap. Dat is de belangrijkste les die journalist Thomas Detombe heeft geleerd tijdens zijn slaaptraining.
‘Goed slapen is soms hard werken’
Om zijn slaaptraining alle kansen te geven, nam journalist Thomas Detombe drie weken verlof. Dat had tot frustratie kunnen leiden. Wat als de training mislukte?
‘Jarenlang joeg ik obsessief op elke mogelijke serotoninebron. En toch sliep ik slecht’
De afgelopen week was er een met ups en downs. De slaaptraining liep anders dan ik wilde. Onze jongste zoon was ziek, ik werd zelf ook ziek en hoestte enkele nachten de ziel uit m’n lijf.
‘Constant denken aan een vuurtoren is beter dan gefrustreerd wakker liggen’
De laatste paar nachten beweegt er iets. Als ik een eerste keer wakker word, weet ik helemaal niets meer van de voorbije uren. Ben ik naar het toilet geweest? Huilde een van de kinderen? Is mijn partner opgestaan? Geen flauw idee.
'Pas als ik écht slaperig ben, kruip ik in bed'
Na anderhalve week online slaaptraining voel ik me nog niet beter uitgeslapen. Maar geen nood, dat blijkt normaal te zijn. Foute slaapkamergewoontes verander je niet in 1, 2, 3.
‘Ik ga met stress de trap op. Zal ik vannacht wel kunnen slapen?’
Journalist Thomas Detombe slaapt slecht. Om daar verandering in te brengen, schreef hij zich in voor een erkende online slaaptraining van zes weken. Zijn ervaringen lees je wekelijks in deze blog.
Waar blijft de suikertaks?
Een frisdrank- of suikertaks van 20 procent kan de obesitasepidemie mee helpen indijken. Het liefst in combinatie met subsidies voor groenten en fruit. ‘Wetenschappelijk gezien is zo’n maatregel een no-brainer.’
Suiker op de bon: taks als fiscale dam tegen obesitas
Wat slecht is voor je lijf mag ook slecht zijn voor je portemonnee. Een frisdrank- of suikertaks van 20 procent kan de obesitasepidemie mee helpen indijken. Het liefst in combinatie met subsidies voor groenten en fruit. ‘Het bewijs rond lagere calorie-innames is keihard.’