Tim Bomberna
Tim Bomberna is doctoraatsstudent aan de Universiteit Gent. Hij volgde de bacheloropleiding burgerlijk ingenieur, maar zijn master (Biomedical Engineering) spitste zich vooral toe op ingenieurstoepassingen in de gezondheidszorg.
Meest behandelde onderwerpen:
Spiegeltje spiegeltje: de opkomst van de virtuele patiënt
De huidige rekenkracht van computers maakt het mogelijk om verschillende fysiologische processen in het lichaam na te bootsen met een simulatie. Er wordt verwacht dat het gebruik van deze simulaties in de geneeskunde al maar meer zal toenemen in de komende jaren. Maar wat kunnen computersimulaties ons vertellen dat dokters nog niet weten?
Eigen kweek: de toekomst van regeneratieve geneeskunde
53 jaar geleden vond de eerste menselijke harttransplantatie plaats. Het grootste probleem vandaag is dat er een chronisch tekort aan donoren is, waardoor de wachtlijsten enorm lang kunnen oplopen. Kan het kweken van hartweefsel in het labo een oplossing bieden?
Internet of Things: een brede blik op gezondheidszorg
Covid-19 heeft het pijnlijke tekort aan – en onderwaardering van – het zorgpersoneel in ons gezondheidsstelsel blootgelegd. Maar het aantal zieken zal in de volgende decennia enkel maar toenemen. Daarom moet er dringend gekeken worden naar oplossingen, zoals Internet of Things, die de gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk houden.
Klein maar fijn: de belofte van nanomedicijnen
Nanomedicijnen bieden heel veel voordelen in vergelijking met conventionele medicijnen, zoals het gericht kunnen behandelen van kankergezwellen zonder de omliggende gezonde cellen te beschadigen. Maar zelfs op kleine schaal wachten nog heel wat grote uitdagingen.
Van brein tot brein: AI in de gezondheidszorg
Artificiële intelligentie bestaat al meer dan zeventig jaar. Dat klinkt misschien vreemd, want het is vooral de laatste jaren dat de term veel opduikt. Eén van de vele dingen die AI kan, is helpen om de ziekte van Alzheimer in een vroegtijdig stadium op te sporen.