Toon Swings
Toon Swings studeerde af in 2012 aan de KU Leuven als bio-ingenieur gespecialiseerd in cel-en gentechnologie. In 2017 behaalde hij de doctorstitel met zijn werk rond experimentele evolutie en de genetische factoren van ethanoltolerantie in de darmbacterie Escherichia coli. Momenteel werkt Toon als postdoctoraal onderzoeker aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie en het KU Leuven Centrum voor Microbiële en Planten Genetica.
Meest behandelde onderwerpen:
‘Deze technologie moet worden gedemocratiseerd’
Wat als we een manier hadden om de moleculen van het leven naar believen te veranderen? Jennifer Doudna maakte het tien jaar geleden al mogelijk, toen ze samen met een collega de beginselen beschreef van crispr-cas9. Een gesprek over het immense potentieel van de genbewerkingstechniek, en over hoe we er als samenleving mee moeten omgaan.
Hoe werkt CRISPR-Cas?
CRISPR-Cas maakt het mogelijk met ongekende precisie DNA te wijzigen en genen uit te schakelen. De genbewerkingstechniek ontketent een ware revolutie in de biologie: niet alleen biomedici, maar ook neurowetenschappers en plantbiologen gaan ermee aan de slag.
CRISPR voor DIY-biologen
De ontwikkeling van de CRISPR-Cas technologie in 2012 betekende een ware revolutie in de biologie. Het effectief toepassen van de technologie blijkt echter niet zo vanzelfsprekend. Nieuwe varianten van de techniek zorgen dat daar nu verandering in komt.