Voeding

Doet langzaam eten afvallen?

Wie langzaam eet, niet snackt na het avondeten en twee uur voor het naar bed gaan niks meer eet, is dunner dan wie zich daar niet aan houdt, concluderen Japanse wetenschappers.

Overgewicht en obesitas kunnen leiden tot problemen met de gezondheid zoals diabetes, kanker of cardiovasculaire aandoeningen. Recente studies doen vermoeden dat niet alleen hoeveel je eet, maar ook eetgewoontes een invloed hebben op je gewicht.

Japanse onderzoekers suggereren nu dat langzamer gaan eten, niet meer snacken na het avondeten en twee uur voor je gaat slapen niet meer eten, je kunnen helpen bij het afvallen. De wetenschappers van de Yushu University Graduate School of Medical Sciences baseren hun bevindingen op verschillende gezondheidsgegevens van 60.000 japanners met diabetes type 2. Bij deze vorm van diabetes is je lichaam ongevoelig voor insuline waardoor er te veel suiker in het bloed blijft.

De deelnemers ondergingen tussen 2008 en 2013 regelmatig gezondheidschecks. Omdat obesitas steeds vaker voorkomt in Japan organiseerde de minister van volksgezondheid een nationale gezondheidsscreening om de risicofactoren van obesitas te kunnen achterhalen. Als onderdeel van de screening werden onder andere BMI en tailleomtrek gemeten.

Tijdens deze controles ondervroegen de wetenschappers de deelnemers over hun eet- en slaapgewoonten, drank- en tabaksgebruik. Zo moesten de proefpersonen hun eetgedrag categoriseren als langzaam, normaal of snel.

Uit die gegevens bleek dat de langzame eters er niet alleen een gezondere levensstijl op nahielden, maar ook daadwerkelijk gezonder waren. De langzame eters waren dunner en hadden 42 procent minder kans op obesitas dan de snelle eters. De deelnemers die met een normaal tempo aten, hadden 29 procent minder kans op obesitas dan de snelle eters. Ook lieten de resultaten zien dat de deelnemers die op zijn vroegst twee uur na het avondeten gingen slapen en in de tussentijd niet snackte, een lager BMI hadden, dan wie dat wel regelmatig doet.

Hieruit concluderen de onderzoekers dat langzaam eten kan bijdragen aan afvallen. Toch waarschuwen ze wel dat het om een observationele studie gaat en dat de deelnemers zelf moesten aangeven hoe snel ze aten. Dat betekent dat het lastig is om oorzaak en gevolg aan te wijzen, en de wetenschappers niet met zekerheid kunnen zeggen dat langzaam eten daadwerkelijk zorgt voor gewichtsverlies. Mogelijk kregen de langzame eters minder calorieën binnen, of bewogen ze meer. Naar die gegevens keken de wetenschappers namelijk niet.

Toch is snel eten eerder al geassocieerd met een verstoorde glucosetolerantie en insulineresistentie. Mogelijk omdat je pas te laat voelt dat je vol zit als je snel eet. Wie langzaam eet kan nog op tijd stoppen.

De onderzoekers hopen dat interventies rondom eetgedrag in de toekomst obesitas kunnen helpen voorkomen.

"De onderzoekers baseren hun bevindingen op gezondheidsgegevens van 60.000 japanners met diabetes type 2"
"De langzame eters waren dunner en hadden 42% minder kans op obesitas dan de snelle eters"
"De wetenschappers waarschuwen dat het om een observationele studie gaat en dat de deelnemers zelf moesten aangeven hoe snel ze aten"