Duurzaamheidsrapport: koffiecups

Nestlé was jaren de enige die koffie in cups verkocht. De Nespresso-capsules bestaan uit aluminium en vormen een zware belasting voor het milieu.

Nestlé heeft Nespresso in de jaren 1970 ontwikkeld, maar de doorbraak volgde pas later. Met zijn patent op de koffiecups genoot Nespresso jaren een monopoliepositie. Toen het Europese octrooi in 2012 verviel begonnen meer dan 200 bedrijven vergelijkbare cups te maken. Al bestaan er tal van goedkopere capsules, Nespresso blijft met 11 procent marktleider.

De capsule

De aluminium capsules van Nespresso bestaan uit 6 gram koffie en 3 gram aluminiumverpakking. Je kan ze een keer gebruiken, daarna belanden ze in de vuilnisbak of in de recyclezak. In Nederland wordt jaarlijks 70 procent van al het aluminium hergebruikt, in Vlaanderen is dat maar 24 procent.

Een kop filterkoffie of koffie van een herbruikbare capsule zijn het meest duurzaam

Recyclen

Aluminium kan je herbruiken. Gerecycled aluminium vergt 95 procent minder energie dan de productie van nieuw aluminium. De CO2-uitstoot is 60 tot 80 procent kleiner. Om het aluminium van cups te recyclen, moet je ze verzamelen. Nespresso heeft daarvoor speciale zakken die je gratis kan bestellen en in de winkels inlevert. De vraag is of dat vaak gebeurt, ­Nespresso geeft daarover geen cijfers vrij. Zelfs als elke consument voorbeeldig sorteert, blijft het scheiden van de koffie, het aluminium en de plastic ­energieverslindend.

Aluminium

Het mineraal bauxiet bevat het hoogste percentage aluminiumerts. Ruim twintig landen ontginnen het. De resten daarvan veroorzaken rode modder met een hoge zuurtegraad en die is schadelijk voor de natuur. Hij kan hele gebieden ongeschikt maken voor landbouw en het grondwater vervuilen met metalen, tenzij je de grond afschraapt.

Koffie

De koffie die Nespresso gebruikt, draagt het keurmerk van Rainforest Alliance. Koffieboeren die deel uitmaken van dit programma respecteren de biodiversiteit op hun plantages en kinderarbeid is uit den boze. In ruil krijgen ze een premie van 30 tot 40 procent bovenop de marktprijs. Een koffiemerk krijgt het Rainforest Alliance­-label al als 30 procent van zijn koffie aan deze normen voldoet. Bij het fairtradekeurmerk is dat 100 procent.


Gerelateerde artikels

Het groene goud van de toekomst
Dit is een artikel van: Wetenschap Uitgedokterd

Het groene goud van de toekomst

Waarom noemen wetenschappers microalgen wel eens 'het groene goud'? Wel, naast biobrandstoffen en astronautenvoeding kan je er ook zonnecrème mee maken. Zo bevatten deze kleine algen bevatten die hen beschermen tegen zonlicht, wat ook voor de mens van pas kan komen. Helaas maken ze van nature te weinig van die stofjes aan. Elke Vereecke (ILVO - UGent - FWO) onderzoekt hoe we microalgen kunnen telen boordevol van die zonlichtwerende stofjes. Ontdek in deze video hoe ze dat doet!

Soja 'made in Belgium'
Dit is een artikel van: Wetenschap Uitgedokterd

Soja 'made in Belgium'

Soja, dat is een gewas dat in tropische landen als Brazilië wordt gekweekt, toch? Klopt, maar daar willen Margo Vermeersch (ILVO) en haar collega's verandering in brengen. Zij willen soja in België telen, waardoor we in de toekomst minder dan de huidige 700.000 ton soja per jaar hoeven te importeren. Benieuwd hoever ze daarmee staan? Bekijk de video waarin Margo alles uitlegt. Zij is ervan overtuigd: mits nog wat geduld, kunnen we straks genieten van Belgische sojadrink!

Drinkwaterbronnen aan de monitor
Dit is een artikel van: Wetenschap Uitgedokterd

Drinkwaterbronnen aan de monitor

Uit onze kranen stroomt schoon en drinkbaar water, maar waar komt dat eigenlijk vandaan?

"In Vlaanderen winnen we ons drinkwater uit diverse ruwwaterbronnen, zoals ondergrondse reserves, kanalen en rivieren. Dit water wordt vervolgens grondig gezuiverd door drinkwatermaatschappijen, zodat het veilig is voor consumptie," legt VITO-onderzoeker Joni Dehaspe uit. "Wij monitoren de kwaliteit van de ruwwaterbronnen continu met sensoren. Zo kunnen we bij ernstige vervuiling, zoals een lozing door een bedrijf, snel ingrijpen. Dankzij geavanceerde computermodellen kunnen we zelfs voorspellingen doen over de gevolgen van vervuiling of langdurige droogte. Zo beheren en beschermen we onze kostbare watervoorraden met behulp van sensoren en data."