Nestlé was jaren de enige die koffie in cups verkocht. De Nespresso-capsules bestaan uit aluminium en vormen een zware belasting voor het milieu.
Nestlé heeft Nespresso in de jaren 1970 ontwikkeld, maar de doorbraak volgde pas later. Met zijn patent op de koffiecups genoot Nespresso jaren een monopoliepositie. Toen het Europese octrooi in 2012 verviel begonnen meer dan 200 bedrijven vergelijkbare cups te maken. Al bestaan er tal van goedkopere capsules, Nespresso blijft met 11 procent marktleider.
De capsule
De aluminium capsules van Nespresso bestaan uit 6 gram koffie en 3 gram aluminiumverpakking. Je kan ze een keer gebruiken, daarna belanden ze in de vuilnisbak of in de recyclezak. In Nederland wordt jaarlijks 70 procent van al het aluminium hergebruikt, in Vlaanderen is dat maar 24 procent.
Een kop filterkoffie of koffie van een herbruikbare capsule zijn het meest duurzaam
Recyclen
Aluminium kan je herbruiken. Gerecycled aluminium vergt 95 procent minder energie dan de productie van nieuw aluminium. De CO2-uitstoot is 60 tot 80 procent kleiner. Om het aluminium van cups te recyclen, moet je ze verzamelen. Nespresso heeft daarvoor speciale zakken die je gratis kan bestellen en in de winkels inlevert. De vraag is of dat vaak gebeurt, Nespresso geeft daarover geen cijfers vrij. Zelfs als elke consument voorbeeldig sorteert, blijft het scheiden van de koffie, het aluminium en de plastic energieverslindend.
Aluminium
Het mineraal bauxiet bevat het hoogste percentage aluminiumerts. Ruim twintig landen ontginnen het. De resten daarvan veroorzaken rode modder met een hoge zuurtegraad en die is schadelijk voor de natuur. Hij kan hele gebieden ongeschikt maken voor landbouw en het grondwater vervuilen met metalen, tenzij je de grond afschraapt.
Koffie
De koffie die Nespresso gebruikt, draagt het keurmerk van Rainforest Alliance. Koffieboeren die deel uitmaken van dit programma respecteren de biodiversiteit op hun plantages en kinderarbeid is uit den boze. In ruil krijgen ze een premie van 30 tot 40 procent bovenop de marktprijs. Een koffiemerk krijgt het Rainforest Alliance-label al als 30 procent van zijn koffie aan deze normen voldoet. Bij het fairtradekeurmerk is dat 100 procent.