Terzijde

Een grammetje geloofwaardigheid

Universiteiten zouden beter wat minder gretig over voedingsonderzoek communiceren, meent Eos-redacteur Dieter De Cleene.

Verhoogt zelfs één glaasje fruitsap per dag het risico op kanker al? Dat berichtten verschillende media op basis van een Franse studie. De onderzoekers hadden een hoger kankerrisico vastgesteld bij wie meer gesuikerde dranken drinkt. Niet alleen frisdrank, maar ook fruitsap. Honderd milliliter per dag ging al gepaard met een verhoging van 18 procent.

"De onderzoekers hadden in het wilde weg naar allerlei mogelijke verbanden gezocht. Wie zoekt, die vindt, was de kritiek van sommige experts"

De studie heeft de klassieke beperking van zogenoemd observationeel onderzoek. Ze kijkt naar wat mensen eten en drinken en naar welke ziektes ze krijgen, waarna ze wel verbanden, maar geen oorzakelijkheden kan aantonen. Bovendien hadden de onderzoekers in kwestie in het wilde weg naar allerlei mogelijke verbanden gezocht. Wie zoekt, die vindt, was de kritiek van sommige experts.

Amerikaanse onderzoekers meldden een tijdje geleden dat dagelijks een bijkomende halve portie rood en bewerkt vlees – ongeveer 40 gram – gelinkt is met een 10 procent hoger risico op sterfte. Ook daar hoort een kanttekening bij. Een relatieve toename met 10 procent lijkt veel. Maar uitgedrukt in absolute cijfers gaat het om een verschil van minder dan 0,1 procent. Ofwel 131 sterfgevallen op tienduizend mensen die meer rood en bewerkt vlees eten, tegenover 122 bij tienduizend gematigder vleeseters.

Wat heb je als consument aan al die boodschappen over de link tussen een grammetje meer of minder van dit en een paar procentjes hoger risico op dat? Weinig. Universiteiten en voedingswetenschappers zouden er dan ook beter wat minder gretig over communiceren. Als de voedingswetenschap zich daar niet over bezint, houdt ze straks geen grammetje geloofwaardigheid meer over.