Geen enkel dieetplan werkt voor iedereen. Volgens een grootschalige studie reageren zelfs identieke tweelingen anders op hetzelfde voedsel. Met behulp van algoritmes mikken onderzoekers en ondernemers op voedingsadvies afgestemd op je DNA, darmflora en slaap- en bewegingspatroon.
Britse onderzoekers gingen in een voedingsinterventiestudie na of mensen verschillend reageren op voedingsmiddelen met verschillende samenstellingen. Ze selecteerden duizend identieke en niet-identieke tweelingen die vijf maaltijden kregen. Het bloedsuiker- en bloedvetgehalte werd gedurende zes uur geregistreerd door continue metingen. Ook het slaapritme, de fysieke activiteit, de vetmassa en de darmflora werden in kaart gebracht.
Na het eten van bijvoorbeeld een muffin met suiker en vet, steeg het bloedsuikergehalte bij sommige deelnemers, terwijl anderen pieken in bloedvetgehalte kregen. Volgens de onderzoekers loopt de eerste groep een hoger risico op diabetes, terwijl de tweede groep een hoger risico heeft op hart- en vaatziekten. Zelfs bij identieke tweelingen waren er verschillen in reactie na het eten van bepaalde maaltijden. Volgens de onderzoekers zijn er aanwijzingen dat omgevingsfactoren zoals slaap, stress, beweging en darmflora deze verschillen kunnen verklaren. De auteurs pleiten dan ook voor een persoonlijke voedingsaanpak.
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Twee factoren zijn essentieel om deze studie te beoordelen. Eerst en vooral werden de studieresultaten niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift na een ‘peer review’ (kritische beoordeling door collega’s uit hetzelfde vakgebied). Hierbij kun je de studiemethode en de resultaten in detail nagaan. Het nieuws betreft een mededeling op een congres met een samenvatting.
Het is bijvoorbeeld niet bekend hoe exact de bloedsuiker- en bloedvetgehaltes werden gemeten, en hoe snel de voeding geconsumeerd werd. Je kan een muffin snel eten, maar ook traag: dit kan allemaal de verwerking door het lichaam beïnvloeden. We weten ook niet hoe beduidend de verschillen waren tussen de deelnemers.
"Zoe Global Ltd., een bedrijf opgericht door de hoofdonderzoeker van deze studie, is sponsor van het onderzoek. Zoe Global Ltd. zal in de toekomst mobiele applicaties ontwikkelen die de voeding personaliseren"
Ten tweede was Zoe Global Ltd., een bedrijf opgericht door de hoofdonderzoeker van deze studie, een sponsor van het onderzoek. Zoe Global Ltd. zal in de toekomst mobiele applicaties ontwikkelen die de voeding personaliseren.
Het Britse onderzoek vindt variaties in het bloed van proefpersonen na het eten van dezelfde voedingsmiddelen, maar heeft niet aangetoond dat sommige mensen hierdoor een hoger risico hebben op diabetes of hart- en vaatziekten. Om dat te weten zou je deze mensen gedurende jaren moeten opvolgen. Hoewel het personaliseren van voeding op wetenschappelijk vlak nog in de kinderschoenen staat, is er al een bedrijf bezig met de commercialisatie van een mobiele applicatie. De rol van de darmflora in het verwerken van voedingsmiddelen is wel een interessante hypothese, maar ook dit moet nog verder onderzocht worden.
Conclusie
Een Britse studie toont aan dat mensen dezelfde voedingsmiddelen op een verschillende manier verwerken. De redenen hiervoor kunnen echter uiteenlopend zijn. Het is nog veel te vroeg om voedingsadvies af te stemmen op persoonlijk DNA, laat staan om conclusies te trekken over persoonlijke gezondheidsrisico’s.