Je voetafdruk verkleinen? Plantaardig eten is efficiënter dan lokaal kopen

Een nieuwe studie geeft een vollediger beeld van de broeikasgasuitstoot van ons eten. Het laat zien dat vlees en zuivelproducten verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de uitstoot.

Een gemiddelde EU-bewoner heeft een voedselvoetafdruk van 1.070 kilogram CO2-equivalenten per jaar – variërend tussen 610 en 1.460. Tenminste, als je in die berekening de uitstoot van de productie, verandering van landgebruik en het internationaal transport meeneemt. Die voetafdruk is te vergelijken met 6.000 kilometer in een auto rijden – bijvoorbeeld de afstand van Antwerpen naar Mekka.

Doel van de studie was om de milieu-impact van Europese diëten beter in kaart te brengen en te onderzoeken wat daarbij het aandeel is van internationaal transport. Op het eerste gezicht lijkt voedselproductie slechts een klein deel van de Europese klimaatvoetafdruk te zijn: de voedselproductie in de EU vertegenwoordigt minder dan 5 procent van de mondiale emissies van de landbouwsector. Maar omdat Europeanen ook producten eten die zijn geïmporteerd van over de hele wereld, hou je zo een groot deel van de broeikasgasuitstoot die ons dieet veroorzaakt buiten beschouwing. De onderzoekers vergeleken daarom een grote hoeveelheid landen, diverse landbouwproducten van verschillende herkomst en namen verscheidene bronnen van broeikasgasuitstoot mee in hun berekening.

Uitstoot van dieet per voedselgroep (a) en per productieregio (b). Ook de uitstoot van veevoerproductie is in rekening gebracht.
Productie- en transportgerelateerde uitstoot van gemiddeld dieet per Europees land.

Uit hun methode blijkt dat vlees en zuivel verantwoordelijk zijn voor meer dan 75 procent van de impact van Europese diëten. Dat komt doordat vlees- en zuivelproductie niet alleen uitstoot genereert door de productie van de dieren zelf. Ook draagt de ontbossing bij die wordt veroorzaakt door uitbreiding van akkerland voor diervoeders, vaak buiten de EU. De broeikasgasuitstoot die internationaal transport veroorzaakt blijkt marginaal in vergelijking met andere uitstootveroorzakers.

Dit onderzoek kan bruikbaar zijn voor beleidsmakers die broeikasgassen accurater willen berekenen, maar benadrukt vooral de impact van geïmporteerd veevoer. Ook versterkt het eerder onderzoek waaruit blijkt dat het eten van minder vlees en zuivel een van de belangrijkste dingen is die je als individu kan doen om je klimaatvoetafdruk te verkleinen. Wat we eten blijkt veel belangrijker te zijn dan of het lokaal is voor de algehele impact van ons dieet. De vlees- en zuivelminnende Europeaan hoeft volgens de onderzoekers niet noodzakelijk alle dierlijke producten te bannen om het klimaat te ontzien, maar moet vooral meer variëren met plantaardige producten. 


Gerelateerde artikels

Het groene goud van de toekomst
Dit is een artikel van: Wetenschap Uitgedokterd

Het groene goud van de toekomst

Waarom noemen wetenschappers microalgen wel eens 'het groene goud'? Wel, naast biobrandstoffen en astronautenvoeding kan je er ook zonnecrème mee maken. Zo bevatten deze kleine algen bevatten die hen beschermen tegen zonlicht, wat ook voor de mens van pas kan komen. Helaas maken ze van nature te weinig van die stofjes aan. Elke Vereecke (ILVO - UGent - FWO) onderzoekt hoe we microalgen kunnen telen boordevol van die zonlichtwerende stofjes. Ontdek in deze video hoe ze dat doet!

Soja 'made in Belgium'
Dit is een artikel van: Wetenschap Uitgedokterd

Soja 'made in Belgium'

Soja, dat is een gewas dat in tropische landen als Brazilië wordt gekweekt, toch? Klopt, maar daar willen Margo Vermeersch (ILVO) en haar collega's verandering in brengen. Zij willen soja in België telen, waardoor we in de toekomst minder dan de huidige 700.000 ton soja per jaar hoeven te importeren. Benieuwd hoever ze daarmee staan? Bekijk de video waarin Margo alles uitlegt. Zij is ervan overtuigd: mits nog wat geduld, kunnen we straks genieten van Belgische sojadrink!

Drinkwaterbronnen aan de monitor
Dit is een artikel van: Wetenschap Uitgedokterd

Drinkwaterbronnen aan de monitor

Uit onze kranen stroomt schoon en drinkbaar water, maar waar komt dat eigenlijk vandaan?

"In Vlaanderen winnen we ons drinkwater uit diverse ruwwaterbronnen, zoals ondergrondse reserves, kanalen en rivieren. Dit water wordt vervolgens grondig gezuiverd door drinkwatermaatschappijen, zodat het veilig is voor consumptie," legt VITO-onderzoeker Joni Dehaspe uit. "Wij monitoren de kwaliteit van de ruwwaterbronnen continu met sensoren. Zo kunnen we bij ernstige vervuiling, zoals een lozing door een bedrijf, snel ingrijpen. Dankzij geavanceerde computermodellen kunnen we zelfs voorspellingen doen over de gevolgen van vervuiling of langdurige droogte. Zo beheren en beschermen we onze kostbare watervoorraden met behulp van sensoren en data."