Podcast

Kan de wetenschap ons bier nog beter maken?

Gistexpert Stijn Mertens (VIB en KU Leuven) kweekt innovatieve gist voor brouwers uit de hele wereld. In deze podcast vertelt hij welke rol gist in het brouwproces heeft, hoe je een "supergist" kweekt en waarom het zo moeilijk is om alcoholvrij bier te brouwen.

Stijn Mertens en zijn collega’s bestuderen de oorsprong van aroma’s en alcohol in bier, ingrediënten die we grotendeels danken aan gist. De onderzoekers selecteren gist uit bier, maar ook uit brood, wijn, rottend fruit en zelfs cacaobonen. Hun diepvriezer herbergt tweeduizend verschillende biergisten. ‘Van elke variant weten we wat ze kunnen: hoeveel alcohol hij maakt, welk voedsel hij verkiest, welk aroma hij produceert en bij welke temperatuur hij het beste gedijt’, zegt Mertens in deze podcast.

Net zoals een veeteler selecteert hij gisten met bijzondere eigenschappen, om zo nageslacht te produceren dat nieuwe aroma's maakt, veel of net heel weinig alcohol produceert of het brouwproces duurzamer maakt. In het fundamentele onderzoek komt daar ook genetische modificatie aan te pas: 'Door de genen van gisten doelgericht te wijzigen kunnen we vrij eenvoudig "supergisten" maken, maar bierdrinkers zijn helaas nog niet klaar voor een biertje met genetisch gemodificeerde gist.'

In de podcast "Vraag het Aan" beantwoordt een wetenschapper een vraag uit de Vlaamse Wetenschapsagenda. Heb je zelf een vraag? Bezorg ze ons dan via mail of sociale media.

Je kan de podcast ook beluisteren via (onder andere):