Om consumenten gezondere voeding te doen kiezen, is er meer nodig dan een label met de Nutri-Score op het supermarktrek.
Een grote Belgische retailer zet sinds mei 2019 de Nutri-Score van alle producten in zwart-wit op de elektronische schaplabels. De federale onderzoeksinstelling Sciensano onderzocht of klanten daardoor vaker gezondere voeding kopen. Het resultaat is wisselend.
De Nutri-Score van A tot E geeft aan hoe gezond een voedingsmiddel is. Calorieën, suiker, verzadigd vet en zout maken de score slechter, en duwen ze richting E. Eiwit, vezels, fruit, groente en noten maken de score beter, en duwen ze richting A. Volgens onderzoeker Stefanie Vandevijvere kochten de mensen meer gezonde en tamelijk gezonde producten met Nutri-Score B en C, maar ook meer ongezonde producten met score D.
De resultaten verschillenden bovendien naargelang het type voedingsmiddel. In ongeveer een derde van de onderzochte categorieën kochten klanten vaker producten met Nutri-Score A of B of minder producten met Nutri-Score D of E. Dat was vooral zo voor groenten, fruit, zuivel en zoetwaren. In categorieën zoals brood- en bakkerijproducten kochten de consumenten net minder gezonde producten. In andere categorieën was er geen effect te merken.
Volgens Sciensano is het effect van de labels op de rekken kleiner dan verwacht uit andere studies. Daarvoor zijn er verschillende verklaringen mogelijk. Ten eerste gebeurden die studies meestal met proefpersonen die bewust deelnamen aan een onderzoek. Beseffen dat je deelneemt aan een experiment, kan je gedrag sturen.
Verder waren de schaplabels in zwart-wit, terwijl uit eerder onderzoek juist blijkt dat de kleuren bij dergelijke scores van groot belang zijn. Een andere verklaring is dat er ondertussen nog andere acties rond de Nutri-Score liepen in de supermarktketen, zoals kortingen. Ook waren er merken die de score op het product zelf zetten en andere die dat niet deden.
Voor Vandevijvere toont de studie in elk geval aan dat een Nutri-Score op de schaplabels niet genoeg is om het aankoopgedrag overtuigend te beïnvloeden. 'Daar is duidelijk meer voor nodig.'
Lees ook: Is de Nutri-score gebuisd?
Is cola light gezonder dan olijfolie? Eet je beter gesuikerde ontbijtgranen dan gerookte zalm? Het Nutri-Scorelabel dat consumenten moet helpen gezonde keuzes te maken, oogst kritiek. ‘Fake news’, reageren de wetenschappers achter het label.