In 2100 zou 96 procent van de wereldbevolking zelfs te weinig van het vetzuur binnenkrijgen.
Omega -3 vetzuren zijn belangrijke bouwstenen voor het brein. Ze spelen bijvoorbeeld een cruciale rol in de ontwikkeling, bescherming en algemene gezondheid van hersencellen. Toch kunnen mensen deze vetzuren niet zelf aanmaken. Door onder meer vis te eten, voorzien we ons brein toch van voldoende omega 3-vetzuren.
Een bekend omega -3 vetzuur is het docosahexaeenzuur (DHA). In de voedselketen wordt het eerst geproduceerd door algen. De productie is gevoelig voor kleine temperatuurschommelingen. Canadese wiskundigen van onder meer de DalhousieUniversityberekenden wat voor effect de opwarming van de aarde heeft op de productie van DHA.
Ze concluderen dat, als er niks aan de opwarming gedaan wordt en de bevolking blijft groeien, ongeveer 96 procent van de wereldbevolking tegen 2100 met een tekort aan omega 3-vetzuren kampt. Alleen mensen die in landen wonen waar veel vis wordt gevangen, zoals Noorwegen en Groenland, komen dan nog aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 100 milligram per dag. Grotere landen, zoals China, Japan en Indonesië en de meeste landen in Afrika, hebben waarschijnlijk als eerst met de tekorten te maken.
De bevindingen zijn gepubliceerd in Ambio.