Quinoa: superfood of hype?

Plots is quinoa overal. Het is zo gezond dat je wel gek zou zijn om het niet te eten. Is de wonderkorrel het nieuwe superfood of is het niet meer dan een hype?

Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Enkel de zaadjes zijn eetbaar. Een quinoa-plant kan tot twee meter hoog worden. Quinoa is oorspronkelijk afkomstig van het Andesgebergte, waar het al eeuwenlang verbouwd wordt. Ondertussen wordt het ook geteeld in verschillende Europese landen waaronder België, zeker nadat de Wereldgezondheidsorganisatie quinoa in 2013 onder de aandacht bracht.

Strikt genomen behoort quinoa tot de zaden, maar het wordt vooral gegeten ter vervanging van granen. Dit pseudograan wordt geroemd omwille van zijn voedingswaarde. Het is een goede bron van eiwitten (14 gram/100 gram), maar vooral opmerkelijk is de hoge eiwitkwaliteit. Het bevat alle essentiële aminozuren, waardoor het een volwaardige eiwitbron is.

Daarnaast bevat quinoa veel vezels en verschillende vitaminen en mineralen. Vooral het gehalte magnesium, ijzer, zink en koper springt in het oog. Van de vitaminen zijn vooral vitamine B2 en E goed vertegenwoordigd. Ook is het een goede bron van antioxidanten.

In vergelijking met andere granen heeft quinoa een aantal voordelen. Het hoge eiwitgehalte en de goede eiwitkwaliteit, die te vergelijken is met vlees of ei, is een sterk punt. Peulvruchten hebben ook een hoog eiwitgehalte, maar een lagere eiwitkwaliteit. Enkel soja kan hiermee concurreren. Voor de meeste mensen is dit echter geen pluspunt. Gemiddeld gezien nemen we reeds te veel eiwitten op via de voeding. Voor vegetariërs en veganisten, die wel moeten letten op de inname van eiwitten, is quinoa een goede vleesvervanger, net zoals peulvruchten. Dat het ook een goede bron is van ijzer, zink en koper, is mooi meegenomen. Ter afwisseling van aardappelen, volkorenpasta of rijst verdient quinoa ook een plaats in onze keuken.

Maar de status van superfood is overdreven. Het beperkt aantal studies toont dit ook aan. Geen enkel voedingsmiddel bevat alle voedingsstoffen die we nodig hebben. Een quinoa-dieet is dus geen goed idee.

Quinoa is geen graan, maar een zaad dat op graan lijkt. Het is ook geen superfood (die bestaan niet), maar quinoa verdient zeker een plaats in een gezond, gevarieerd voedingspatroon. Het kan gebruikt worden ter afwisseling van volkoren granen en het is een prima vleesvervanger.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Conclusie

"Het bevat alle essentiële aminozuren, waardoor het een volwaardige eiwitbron is"
"Voor vegetariërs en veganisten, die moeten letten op de inname van eiwitten, is quinoa een goede vleesvervanger, net zoals peulvruchten"